Meksiko sprečio dogovor o smanjenju proizvodnje nafte – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Meksiko sprečio dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Vodeće zemlje izvoznice nafte zbog odbijanja Meksika nisu uspele u petak da dogovore smanjenje proizvodnje nafte, iako je i predsednik SAD Donald Tramp ponudom meksičkom predsedniku pokušao da pomogne u postizanju sporazuma.

Glavne zemlje proizvođači nafte pokušali su se u četvrtak i petak dogovoriti o smanjenju proizvodnje za više od petinu kako bi podigli cene koje je drastično srušila pandemija korona virusa, prenosi portal SEEbiz.

Rijad, Moskva i njihovi saveznici, koji čine neformalnu OPEK+ grupu zemalja izvoznica nafte dogovorile su na maratonskim razgovorima u četvrtak da za 10 odsto, odnosno 10 miliona barela dnevno, smanje globalnu proizvodnju sirove nafte i poručile da žele da i drugi proizvodnju, uključujući SAD i Kanadu, smanje za pet procenata.

Ipak, nastojanja da se postigne dogovor blokirao je Meksiko koji je bio spreman svoju proizvodnju smanjiti samo za četvrtinu onoga što je tražio OPEK+, iako je meksički predsednik rekao da je Vašington ponudio da napravi dodatne rezove sa svoje strane.

Mere za suzbijanje pandemije Covida-19 drastično su smanjile potražnju za gorivom i snizile cene nafte, potkopavajući proračune izvoznica nafte i američku industriju proizvodnje nafte iz škriljaca koja je zbog visokih cena proizvodnje osetljivija na pad cena.

Tags
Back to top button