Mali: “Od najave mera na posao vraćeno 7.000 radnika” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Mali: “Od najave mera na posao vraćeno 7.000 radnika”

Od dana kada su najavljene mere podrške našoj privredi, prema podacima Privredne komore Srbije, ukupno 73 kompanije na posao su vratile 6.988 radnika, a čak 31 kompanija je zaposlila novih 144 radnika, izjavio je  ministar finansija Siniša Mali.

On je za TV Prva kazao da, kada se uporede brojke kada su u pitanju privredna društva, u januaru je osnovano 728, a u martu 946 privrednih društava, dok je kod preduzetnika situacija takva da je osnovano 1.818 u martu, a u januaru 2.150.

Prema njegovim rečima, u januaru je ugašeno 574 privrednih društava, a u martu 100 manje – 475.

“Niko to ne bi očekivao u vreme krize”, kaže Mali i dodaje da je po pitanju preduzetnika u januaru ugaseno 2.216, a u martu 2.276, nekih 60 više, s tim što, kako ističe, nakon objavljivanja mera Vlade Srbije zaustavljen je trend preduzetnika da traže da im se zamrzne poslovanje.

“Nema razloga da zaustavite poslovanje i otpustite radnike, jer sa jedne strane država je rekla da ne morate da plaćate poreze i doprinose, a sa druge strane, tu smo da uplatimo minimalnu zaradu”, kazao je Mali i dodao da im je to i bio cilj.

Očekuje se da će u drugom kvartalu biti zabeležen pad privredne aktivnosti, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i naveo da se očekuje da u trećem, prema projekcijama, budemo na pozitivnoj nuli, a u četvrtom kvartalu da se vratimo na pozitivnu stopu rasta.

Mali je napomenuo da će povratak na pozitivan rast BDP-a umnogome zavisiti od situacije u svetu i Evropi, jer su nam oni najveći spoljnotrgovinski partneri. Istakao je da je veoma važno znati kada se završava vanredno stanje i borba protiv korona virusa, jer je to trenutak kada se može govoriti o pokretanju privrede.

“Što pre se to desi, to je bolje za nas”, kaže ministar i dodaje da smo ovu krizu dočekali jaki, finansijski stabilni.

Tags
Back to top button