Nove mere Fed-a podstakle snažan rast indeksa na Vol stritu – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Nove mere Fed-a podstakle snažan rast indeksa na Vol stritu

Akcije na Vol stritu ostvarile su noćas snažan rast završavajući trgovačku nedelju, skraćenu zbog uskršnjih praznika, sa najvećim dobicima, nakon što su Federalne rezerve predstavile detaljno nove mere za podršku ekonomiji tokom vanrednog stanja zbog korona virusa.

Benčmark indeks Njujorške berže S&P 500 skočio je za 1,5 odsto, zaključivši trgovanje na 2.789,82 poena, dok je industrijski indeks Dau Džons porastao za 285,80 bodova, ili 1,2 procdenta, na 23,719,37 poena, prenosi CNBC. Tehnološki Nasdak Kompozit je na zaključen u plusu od 0,8 posto, na 8,153.58 poena.

Američka berza će danas biti zatvorena zbog Velikog petka. Tokom skraćene trgovačke nedelje, indeks S&P 500 je zabelžio dobitak od 12,1 odsto. To je njegov najveći nedeljni skok od 1974, kada zabeležio rast od preko 14 procenata.

Ovo je takođe bila najbolja trgovačka sedmica za Nasdak od 2009. godine, budući da je ostvario rast od 10,6 procenata. Dau Džons je ojačao za više od 12 odsto, što je jedan od njegovih najboljih nedeljnih rezultata.

FED je juče objavio niz mera, među kojima i kredite namenjene malim i srednjim preduzećima, a ceo paket je vredan ukupno 2,3 biliona dolara. Američka centralna banka je takođe iznela detaljne planove o kupovini obveznica sa investicionim rejtingom, pa čak i onih sa najnižim rejtingom.

Tags
Back to top button