Tokom vanrednog stanja i “minus” na pauzi – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Tokom vanrednog stanja i “minus” na pauzi

Dužnici za gotovinske, poljoprivredne, stambene, ali i sve ostale kredite, kojima su u periodu od proteklih 10 dana pristizale rate, uverili su se da se Odluka Narodne banke Srbije o tromesečnom moratorijumu primenjuje. I tako će biti za još najmanje dve rate. Mnoge je, međutim zbunila situacija sa dozvoljenim minusom. Dok je zamrzavanje kamate i na ovu pozajmicu neke obradovao, veliki broj sugrađana bio je šokiran kada im je početkom aprila sa računa skinuta kamata, a zatim isplata stornirana, pa novac vraćen na račun.

Iako u Odluci Narodne banke Srbije stoji da se tokom vanrednog stanja neće obračunavati zatezna kamata na dospela, a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja i prinudne naplate, čini se da nedoumice oko tromesečne pauze u otplati dugova nemaju samo klijenti, već i pojedine finansijske ustanove.

Procenjuje se da u Srbiji ima 7,5 miliona tekućih računa koje je otvorilo pet miliona građana, kao i da je isto toliko i dozvoljenih mesečnih prekoračenja. Na sreću mnogih, tokom moratorijuma neće se skidati ni kamata kako zbog ugovorenog tako i nedozvoljenog minusa.

“Kamata na dozvoljeni minus se obračunava, ali se ne naplaćuje tokom moratorijuma, već se pripisuje osnovnom dugu na kraju meseca”,objašnjavaju bankari.

“Na kraju moratorijuma klijent će za iznos kamata za ta tri meseca imati više iskorišćenog dozvoljenog minusa. Ako je do moratorijuma, recimo imao 10.000 dinara iskorišćenog dozvoljnog minusa, a kamata se za tri meseca skupi na 300 dinara, iskorišćeni limit će biti 10.300 dinara nakon prolaska moratorijuma.”

Tokom moratorijuma, za sve klijente Kredi agrikol banke, koji to žele, kamata se neće naplaćivati ni za jedan kredit, pa ni za dozvoljeni minus. A kako kažu – čak ni za nedozvoljen!

USLOVI

Da bi otvorili dovoljeni minus, građani moraju da imaju tekuće račune za svoja primanja, a kao kriterijum za iznos dozvoljene pozajmice većina banaka uzima tromesečna primanja. Prosečan iznos dozvoljenog prekoračenja je oko 47.000 dinara, a oko 250.000 tekućih računa je skliznulo u nedozvoljeni minus.
Osim ovog pravila koje važi za sve banke, Kredi agrikol banka je donela odluku da svim medicinskim radnicima omogući besplatni dozvoljeni minus do kraja godine. Za njih kamata neće biti ni obračunata, pa ni naplaćena do kraja godine. Na mesečnom nivou, kamata je od dva do 2,7 odsto.

Dozvoljeni minus je omiljena kreditna varijanta građana Srbije, verovatno jer je lako dostupan, a procedura odobrenja je jednostavna i brza. Problem je što je, ujedno i ubedljivo među najskupljim bankarskim proizvodima. Pri kraju prošle godine, kamata na dozvoljeni minus u proseku je iznosila 28,22 odsto, a na nedozvoljeni 33,74 odsto.

Novosti

Tags
Back to top button