Slovenija suspendovala isplatu dividendi banaka i štedionica – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Slovenija suspendovala isplatu dividendi banaka i štedionica

Centralna banka Slovenije je suspendovala na godinu dana isplatu dividendi banaka i štedionica, sa ciljem da se osigura dovoljno kapitala kako bi sistem mogao bolje podneti potencijalne gubitke i da može kreditirati privredu i stanovništvo, javlja agencija STA.

Objavljujući tu meru, Banka Slovenije je navela da će, ako bude potrebe, ova mera biti prilagođavana situaciji, prenosi Tanjug.

“Mera se odnosi na dobit koju su banke i štedionice ostvarile u 2019. i 2020. godini, kao i na zadržanu dobit i rezervisanja iz prethodnih godina. Očekuje se da će mera biti na snazi godinu dana”, piše u saopštenju Banke Slovenije.

U slučaju znatnog smanjenja ili povećanja rizika, mera će se shodno tome prilagođavati.

Prva procena efekata ove mere planirana je krajem 2020. godine.

Predsednik Instituta za svetsku privredu iz nemačkog Kila, Gabriel Felbermajer, rekao je nedavno kako očekuje da će pandemija virusa korona izazvati recesiju koja će biti “majka svih recesija”.

Da će nagli zastoj privredne aktivnosti, uzrokovan merama za suzbijanje pandemije virusa korona, izazvati globalnu recesiju ove godine upozorava i rejting agencija Standard&Poor’s Global, uz procenu da će rast svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini usporiti na 1,0 do 1,5 odsto, ako ne i više.

Vlade mnogih zemalja, uporedo sa borbom protiv virusa, već sada traže načine kako da sačuvaju i ekonomiju.

Izvor: Aljazeera

Tags
Back to top button