BiH ostala bez 160 miliona evra pomoći MMF-a jer se čelnici nisu mogli dogovoriti oko podele novca – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

BiH ostala bez 160 miliona evra pomoći MMF-a jer se čelnici nisu mogli dogovoriti oko podele novca

Bosna i Hercegovina neće dobiti 165 miliona evra brze pomoći Međunarodnog momentarnog fonda (MMF), planirane za april mesec, jer se u toj zemlji ne mogu dogovoriti kako da taj novac podele, potvrdio je šef kancelarije MMF-a u Sarajevu, Endrju Džuel.

“Vlasti se i dalje ne mogu dogovoriti kako da podele novac. Mi smo im rekli da bez dogovora ne može uslediti odobravanje sredstava”, kazao je Džuel, prenose banjalučke “Nezavisne novine”.

Po njegovim rečima, u sredu naveče je istekao poslednji rok do kojega su se vlasti u BiH morale usuglasiti kako da podele novac da bi Izvršni odbor MMF-a, na svojoj sednici zakazanoj za 14. april, mogao doneti službenu odluku o dodeli pomoći. Taj novac trebao je poslužiti kao pomoć namenjena pre svega borbi sa posledicama pandemije izazvane virusom korona.

Ekonomija u BiH kao i u drugim državama suočava se sa ogromnim problemima i finansijskim gubicima zbog blokada koje je donela pandemija i koji se mere stotinama miliona evra pa joj je nužna finansijska potpora iz inostranstva da bi preživela sadašnje krizno razdoblje.

MMF je prvi ponudio konkretnu podršku kroz svoje instrumente za brzo finansiranje, uz procenu kako bi ukupan iznos te pomoći mogao biti najmanje 165 miliona evra, no ona bi mogla biti i dvostruko veća, odnosno iznositi 330 miliona, ukoliko Izvršni odbor oceni da su ispunjeni potrebni kriterijumi.

Kako sada stvari stoje BiH neće dobiti niti jedan od tih iznosa u aprilu, a Džuel je kazao kako je neizvesno kada će zemlja ponovo doći na red za raspravu na Izvršnom odboru zbog njegovog prenatrpanog rasporeda.

Novcem koji bi odobrio MMF zapravo uopšte ne bi raspolagala BiH kao država nego bi se on podelio među entitetima, naverojatnije u odnosu 60 odsto za Federaciju BiH i 40 odsto za Republiku Srpsku.

Problem je nastao zbog toga što u Federaciji nije bilo moguće usuglasiti se o tome kako će se taj novac deliti po županijama, a u pozadini je ponovo etnička podela odnosno pitanje koliko će dobiti županije sa hrvatskom, a koliko one sa bošnjačkom većinom.

“Mora se dogovoriti raspodela koja će pružiti pomoć svim nivoima vlasti, jer je virus korona pošast koja je ušla u sve opštine i niko ne može imati neke prioritete. Nije ovo aranžman koji sa MMF-om imamo u redovnim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakoj županiji u FBiH i svakoj opštini u RS”, izjavio je ministar finanija BiH Vjekoslav Bevanda potvrdivši kako će čvrsto insistirati na ovom stajalištu.

Izvor: Poslovni.hr

Tags
Back to top button