EIB spremna da finansira novi investicioni ciklus u Srbiji težak 12 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EIB spremna da finansira novi investicioni ciklus u Srbiji težak 12 milijardi evra

Evropska investiciona banka (EIB) spremna je da podrži i finansira projekte u okviru novog investicionog ciklusa u Srbiji.

Taj ciklus je, prema dosadašnjim procenama, težak oko 12 milijardi evra.

EIB se ne plaši velikih cifara, kaže direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Novi projekti i kreditiranje ove banke u narednom periodu mogli bi da budu vezani i za sektor turizma u Srbiji.

Banka je spremna, kaže Negre za Tanjug, da sasluša državu u vezi svih projekata a posebno ukazuje na razgovore sa nadležnima oko finansiranja razvoja železničke infrastrukture, državnih i lokalnih puteva, digitalizacije u školstvu…

“Mi smo najveća međunarodna finansijska institucija na svetu. Naše godišnje aktivnosti su oko 60 milijardi evra. Nema velikog projekat u Evropi i šire koji se nije realizovao bez naše pomoći, tako da smo tu da saslušamo i pomognemo”, kaže Negre.

Ističe da isplate banke za postojeće projekte u našoj zemlji teku dobro i podseća da je nedavno potpisano finansiranje za izgradnju auto-puta između Niša i Merdara. Negre ocenjuje da je reč o projektu koji će doprineti privrednom razvoju tog dela Srbije. Pored 100 miliona evra iz kredita EIB-a za ovu deonicu, potpisano je i 40 miliona evra donacije.

Da bi uopšte došlo do realizacije projekta na terenu, potrebno ih je dobro pripremiti, ukazuje Negre.

“Do sada smo ove godine u Srbiji potpisali preko 50 miliona samo bespovratnih sredstava što za investicije što za pomoć pripremanju projekata da bi oni mogli da se realizuju na dobroj osnovi”.

Kada je reč o predstojećim projektima, novac banke biće uložen u putnu infrastrukturu ali i vodovod, kanalizaciju, infrastrukturu na lokalu. Novih 50 miliona evra ide za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama, kao i 10 miliona bespovratne pomoći u istu svrhu, a novih 22 miliona opredeljeno je za lokalne samouprave kako bi se gradila i uredila obdaništa, škole, domovi zdravlja, lokalni putevi…

Sa predstavnicima države čelni ljudi EIB-a razgovaraju o otvaranju novih sektora za kreditiranje, kao što su turizam i izgradnja digitalne infrastrukture u školama.

“Pričali smo o turizmu jer se u Srbiji beleži dvocifreno povećanje turista. Možemo da pomognemo strategiju u tom sektoru. Razvoj železničkog sektora je nešto što će biti u fokusu u budućnosti…”, navodi Negre.

Država je, kaže, izrazila želju da se EIB uključi u kreditiranje izgradnje lokalnih puteva koji su, ističe, veoma važni za kvalitet života u lokalnim zajednicama kako bi građani mogli bezbedno da se kreću u svojim opštinama.

“Pomažemo i privatni sektor kroz partnere u bankarskom sektoru u Srbiji. Do sada smo pomogli da se održi više od 300 hiljada radnih mesta u Srbiji kroz finansiranje preduzetnika i to ćemo nastaviti da radimo”, rekla je Negre.

Izvor: B92

Tags
Back to top button