Mere evropskih vlada pomoći će građanima i kompanijama, ali neće biti dovoljne za oporavak od posledica koronakrize – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Mere evropskih vlada pomoći će građanima i kompanijama, ali neće biti dovoljne za oporavak od posledica koronakrize

Mere koje su države usvojile kako bi ublažile posledice pandemije virusa korona na njihove ekonomije pozitivno će se odraziti na kompanije i stanovništvo, no neće biti dovoljne da nadoknade celokupnu štetu koronakrize, ocenjuje se u novoj analizi rejting-agencije Moody’s.

U analizi u kojoj se ocenjuju mere pet najvećih evropskih država za ublažavanje koronakrize ističe se kako će građani imati koristi od državne podrške za očuvanje zaposlenosti i ostalih mera iz socijalnog paketa. Te se mere razlikuju od države do države.

U ovom trenutku, međutim, manje je jasno kako će banke reagovati na traženo zamrzavanje kreditnih obaveza kako stanovništva, tako i kompanija, što je direktan udar na njihovo poslovanje. U svakom slučaju, iako će građani imati koristi od mera, potezi evropskih vlada samo će ih delom zaštititi od posledica koronakrize. I to pre svega u slučaju da jedna od posledica recesije koju je izazvao virus korona ne budu masovna otpuštanja jer će se u takvom scenariju i tržišta rada sporije i teže oporavljati, ističu u Moody’su, prenosi Novac.hr.

Tags
Back to top button