Indeksi na Vol stritu pali, azijske berze mešovite – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Indeksi na Vol stritu pali, azijske berze mešovite

Akcije na Vol Stritu su izgubile deo dobitaka ostvaren na prepodnevnom trgovanju u utorak i završile su dan u padu.

Investitori su analizirali najnovije vesti o epidemiji koronavirusa. Sa druge strane, azijske berze su zabeležile mešovite rezultate.

Industrijski indeks Dau Džons je oslabio za 26,13 poena ili 0,1 odsto, spustivši se na 22.653,86 poena, S&P 500 je skliznuo za 0,2 procenta na 2.659,41 poena, dok je tehnološki indeks Nasdak Kompozit pao za 0,3 posto na 7.887,26 bodova, izveštava CNBC.

Optimizam tržišnih aktera na azijskim berzama, podstaknut nadama da se situacija sa pandemijom koronavirusa smiruje, poljuljan je zbog daljeg rasta smrtnih slučajeva širom sveta, pa su, nakon dva dana snažnog rasta, tržišta u ovom regionu zaključila trgovanje sa mešovitim rezultatima.

Mada se broj hospitalizacija obolelih od virusa Covid-19 u NJujorku, kako se činilo, smanjuje, smrtnost u Sjedinjenim Državama je skočila za rekordnih više od 1.800 umrlih, prenosi agencija Rojters.

Pri tome, novi slučajevi koronavirusa u kontinentalnoj Kini su se udvostručili u poslednja 24 sata, zbog zaraženih putnika koji se vraćaju iz inostranstva.

Dodatnu nesigurnost izazvala je snažna volatilnost na tržištu nafte. Naime, cene nafte su danas na trgovanju u Aziji porasle nakon oštrog pada u utorak, što stvara pometnju kod trgovaca.

Američka laka nafta WTI skočila je za 6,4 procenta na 25,18 dolara za barel, nakon što se prethodnog dana stropoštala za 9,4 odsto, dok je severnomorska nafta brent ojačala za 1,02 dolara na 32,89 dolara.

Koliko su velike oscilacije na azijskim tržištima kapitala ilustruje podatak da je najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, prvo pao za gotovo 1,0 odsto da bi se zatim blago oporavio i vratio nazad.

Japanski indeks Nikei je predvodio sa rastom od 2,3 procenta, jer je uvođenje vanrednog stanja u Japanu uticalo na masovnu preprodaju akcija teško pogođenih sektora kao što su transportni i maloprodajni.

Indeks najlikvidnijih akcija na Šangajskoj berzi oslabio je za 0,3 posto.

Na evropskim berzama, indeks fjučersa EUROSTOKS 50 takođe je splasnuo za 0,3 procenta, pri čemu je londonski FTSE indeks fjučersa u padu za 0,5 odsto.

Inače, američka administracija je sinoć zatražila od Kongresa dodatnih 250 milijardi dolara hitne ekonomske pomoći za mala preduzeća koja posrću pod udarom pandemije koronavirusa.

Rejting agencija S&P Global upozorila je danas da će troškovi borbe protiv virusa znatno uticati na australijske finansije, pri čemu je kreditne izglede te zemlje promenila u negativne.

b92

Tags
Back to top button