EBRD: Korona kriza izazvaće najveći poremećaj globalne ekonomije od Drugog svetskog rata, oporavak zavisi od trajanja mera za suzbijanje virusa – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EBRD: Korona kriza izazvaće najveći poremećaj globalne ekonomije od Drugog svetskog rata, oporavak zavisi od trajanja mera za suzbijanje virusa

Pandemija virusa korona usloviće značajno smanjenje proizvodnje, a brzi oporavak, iako je moguć, nije zagarantovan. Brzina oporavka najviše će zavisiti od trajanja mera za suzbijanje virusa, a procenjuje se da će kriza dovesti do najvećeg poremećaja globalne ekonomske aktivnosti od Drugog svetskog rata, najnovija je procena ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)
Kriza, prema rečima Petera Tabaka, ekonomiste EBRD, utiče na ekonomiju Srbije kroz više kanala, a najizraženiji su kroz globalne lance snabdevanja i turizam.
“Narušeni su globalni lanci snabdevanja, priremeno se zavtavaraju fabrike iz automobilske industrije, ne znamo na koliko. Takođe, turizam je potpuno zaustavljen već sredinom marta, restorani, hoteli, nemaju prihode. Kada je reč o turizmu, najveći uticaj u regionu Zapadnog Balkana biće u Albaniji i Crnoj Gori, ali i druge zemlje će osetiti posledice”, kaže Tabak.
Prema scenariju EBRD-a, pretpostavlja se da će ograničenja prekograničnih i domaćih aktivnosti trajati nekoliko meseci, s postupnim opuštanjem i povratkom u normalu tokom druge polovine godine. Ako bi to bio slučaj, očekuje se i da će se proizvodnja smanjiti tokom 2020, a rast će se nastaviti nakon ublažavanja mera.
Ako mere ostanu na snazi ​​duže, ekonomski efekat biće znatno jači. Dugotrajne zabrane kretanja i produženo zatvaranje škola i preduzeća mogu rezultirati znatnim gubitkom proizvodnih kapaciteta.
To bi imalo negativnog uticaja na potencijalnu stopu srednjoročnog rasta i moglo bi rezultirati dubokim strukturnim štetama u industrijama poput avio-kompanija, pozorišta, restorana.
Žužana Hargitaj, dirеktorka EBRD za Zapadni Balkan istakla je da EBRD sprema paket solidarnosti za zemlje pogođene krizom i dodala da EBRD nastavlja implementaciju započetih projekata, kao i saradnju sa lokalnim samoupravama.
EBRD će 13. maja izdati ekonomske prognoze za regione u kojima su aktivni.
Prema rečima Tabaka, glavni element paketa mera za pomoć privredi u Srbiji je zadržavanje radnika, dok će mera isplate 100 EUR punoletnim građanima imati, kako je rekao kratkoročne efekte.
“Podrška poslovanju malih, srednjih i velikih preduzeća koja zadržavaju svoje radnike je značajna, jer kriza može da izazove velika otpuštanja. Drugi element je dodela sredstava punoletnim građanima koja će povećati potrošnju, ali će imati kratkoročne efekte. Takođe, važno je i kako će mere biti finansirane, kao i koliko će se usporiti veliki projekti”, kaže Tabak.
Tags
Back to top button