Promet nekretnina za trećinu manji u odnosu na mart 2019. – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Promet nekretnina za trećinu manji u odnosu na mart 2019.

U Srbiji je u martu prodato, odnosno kupljeno, za trećinu manje nekretnina nego istog meseca prošle godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Prošlog petka (3. aprila) bilo je 70 odsto manje transakcija u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji, kažu za Tanjug u RGZ.

“Prema autoritativnim podacima Republičkog geodetskog zavoda u martu ove godine ostvareno je 30 odsto manje transakcija u odnosu na mart 2019. godine”, kažu u RGZ.

Navode podatak da je prošlog meseca 65 odsto kupoprodaja nepokretnosti ostvareno za gotovinu, dok je 35 procenata kupovina nepokretnosti realizovano iz kreditnih sredstava. U martu prošle godine, taj odnos je bio 70 procenata kupovina za keš, a 30 odsto iz kredita.

Kada je reč o padu ili povećanju cena nekretnina, podaci Zavoda govore da prošlog meseca nisu zabeležene osetne promene cena nepokretnosti u zemlji, prenosi Tanjug.

Vlada Srbije donela je inače 24. marta Uredbu o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, a u skladu sa kojom je i RGZ prilagodio svoje poslovanje.

Tags
Back to top button