EU: Osam milijardi evra za 100.000 malih i srednjih preduzeća – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

EU: Osam milijardi evra za 100.000 malih i srednjih preduzeća

Evropska komisija osigurala je milijardu evra iz Evropskog fonda za strateška ulaganja kao garanciju za Evropski investicioni fond.

To će EIF-u omogućiti da izda posebne garancije kojima će banke i drugi davatelji kredita podstaći da osiguraju likvidna sredstva za najmanje 100.000 evropskih MSP-ova i malih preduzeća srednje tržišne kapitalizacije koja su pogođena ekonomskim posledicama pandemije virusa korona, a ukupni iznos finansiranja procenjuje se na osam milijardi evra.

Merom koja je juče objavljena, sprovedena je namera Evropske komisije da hitno pomogne najteže pogođenim malim i srednjim preduzećima, sredstvima koja bi se trebala isplatiti već u aprilu

“Preduzeća u celoj Evropi u teškoj su situaciji. EU brzo reaguje kako bi ublažila posledice aktuelne krize te pomogla malim i srednjim preduzećima koja su posebno osetljiva. Komisija i Evropski investicioni fond su omogućili da se evropskim MSP-ovima zahvaćenim pandemijom virusa brzo isplate gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od osam milijardi evra. Sredstva će se početi isplaćivati već ovog meseca putem lokalnih banaka i davatelja kredita kako bi se pomoglo najteže pogođenima”, izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije.

Tags
Back to top button