Dženet Jelen: Američka ekonomija pada 30 odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Dženet Jelen: Američka ekonomija pada 30 odsto

Bivša predsednica Federalnih rezervi (FED), Dženet Jelen, rekla je da je ekonomija na udaru “apsolutno šokantnog” pada čije se razmere još ne odražavaju u trenutnim zvaničnim podacima.

Stopa nezaposlenosti verovatno je već čak oko 13 odsto a ekonomska kontrakcija u drugom tromesečju ove godine biće oko 30 odsto.

“Da smo imali pravovremenu statistiku o nezaposlenosti, stopa nezaposlenosti verovatno bi bila do 12 ili 13 odsto u ovom trenutku i povećala bi se”, izjavila je Jelen za CNBC.

Rekla je da bruto domaći proizvod pao “barem 30 odsto”. Ti brojevi, rekla je, izgledaju kao depresija, iako se razlikuju od Velike depresije iz prve polovine prošlog veka.

“Ovo je ogroman, razorni udarac bez presedana, i nadam se da ćemo se što pre vratiti oporavku”, dodala je Jelen.

Međutim, izrazila je sumnju da će američki oporavak izgledati kao slovo “V”, odnosno da će nakon oštrog i naglog pada uslediti agresivni uspon nakon što se ekonomija ponovo otvori nakon pandemije virusa korona.

“Mislim da je takva vrsta scenarija moguća, ali brinem se da će ishod biti lošiji. Sve zavisi od toga kolika bude šteta tokom vremena kad je ekonomija praktično ugašena”, rekla je Jelen.

To će odrediti hoće li poslodavci moći brzo vratiti radnike na posao i da li će potrošači biti previše osiromašeni ili će se moći vratili potrošnji nakon što se ukinu socijalna distanciranja.

Što više štete bude naneseno, veća je verovatnoća da će kriza biti u obliku slova „U“ (pad praćen kratkom stagnacijom i oporavkom), ili slova „L“ (pad praćen dužnom stagnacijom).

Izvor: Biznisinfo

Tags
Back to top button