Visa u martu zabeležila pad u svom platnom sistemu – Bankar.rs
KOMPANIJEPlatne karticeSVE VESTI

Visa u martu zabeležila pad u svom platnom sistemu

Iako se na mnogim mestima svet gotovo zaustavio i ljudi u “socijalnoj izolaciji” čekaju da se završi epidemija virusa korona, neke su se svakodnevne navike temeljito promenile.

Sasvim konkretno – iako nas proizvođači, trgovci i vlada ohrabruju da kupujemo putem interneta i plaćamo našim karticama – očito je veliki deo kupovina koje odgađamo za budućnost. Visa, koja upravlja najvećim platnim sistemom na svetu, već je u prvoj polovini marta, pre nego što su preduzete restriktivne mere u SAD-u, zabeležila pad od četiri odsto na karticama. Situacija se pogoršala u drugoj polovini marta.

“Sve države naložile su socijalno distanciranje i ograničeno kretanje na javnim mestima. Najviše su pogođeni putovanja, potrošnja u restoranima, zabava i prodaja goriva, gde iz sedmice u sedmicu imamo snažne padove, saopštili su iz kompanije Visa za Rojters.

Visa je zabeležila rekordne poslovne rezultate u 2019. godini. Imala je 3,4 milijarde kartica širom sveta, sa 138,3 milijardi transakcija u svojim platnim sistemima u vrednosti od 8800 milijardi dolara. Kompanija je deoničarima zaradila 12 milijardi dolara neto dobiti.

Pre izbijanja globalne zdravstvene krize, Visa je očekivala da će poslovanje ove godine rasti nekoliko postotnih stopa, no sada se čini da su ti ciljevi ugroženi. Manje isplate (a time niži prihodi i zarade) očekuju i Visa-ini konkurenti na polju plaćanja, poput Mastercard-a, American Express-a i PayPala.

Dodatna smetnja za Visu je odgađanje Olimpijskih igara u Tokiju za sledeću godinu. Visa je tradicionalni sponzor Međunarodnog olimpijskog komiteta, a iako novi kalendar znači da većina obećanog doprinosa neće biti isplaćena ove godine, smanjiće se očekivani pozitivni učinci na marketinšku i reputacijsku stranu marke.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button