Nemačka najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svetu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Nemačka najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svetu

Nemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svetu, dok Kina i Singapur prednjače u izvozu maski i respiratora, pokazuje izveštaj Svetske trgovinske organizacije, koja ukazuje da se u vreme pandemije koronavirusa po najvišim stopama carini sapun.

Ukupni je izvoz lekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dostigao je 996 milijardi dolara, što je šest odsto više nego u godini ranije, prenosi Hina. Nemačka je najveći izvoznik, s vrednošću izvoza u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 odsto učešća u svetskom tržištu.

Na drugom su mestu SAD sa 116,6 milijardi dolara i udelom od 12 odsto. Treća je Švajcarska sa 90 milijardi dolara izvoza i devet odsto učešća u globalnom tržištu.

Te tri zemlje čine nešto više od trećine svetskog izvoza medicinskih proizvoda, utvrdila je Svetska trgovinska organizacija. Vrednost uvoza porasla je prošle godine pet odsto, premašivši 1.000 milijardi dolara.

Time je ukupna vrednost globalne razmene medicinskih proizvoda u 2019. dostigla oko 2.000 milijardi dolara, što odgovara oko pet odsto vrednosti ukupne globalne robne razmene.

Izvor:N1

Tags
Back to top button