Evropa najavljuje nova pravila za banke, da li bi mogla da zažive i u Srbiji? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Evropa najavljuje nova pravila za banke, da li bi mogla da zažive i u Srbiji?

Evropska unija je najavila nova pravila za banke, a odnose se na to da će ubuduće one morati unapred da informišu građane o dozvoljenim prekoračenjima. To znači daneće biti automatskog povećanja dopuštenog prekoračenja, odnosno deljenja kartica koje klijenti nisu ni tražili, ali ni diskriminacije onih koji su na primer, imali teško oboljenje pa su im to navodili kao uslov za kredit.

Banke u Srbiji su, podsetimo, korisnicima platnih kartica koje su zloupotrebljene korišćenjem nekih globalnih platnih aplikacija vratile 17.205.831 dinara.Da li se razmišlja o sličnom pravilu kakvo će u EU početi da važi uskoro i kod nas?

“U skladu sa domaćim propisima, kao i kod drugih kreditnih proizvoda,kod dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu odnosno kod kreditne kartice, klijenti su sa svim uslovima koji se odnose na korišćenje konkretne vrste proizvoda, uključujući i visinu i promenljivost nominalne kamatne stope, kao i efektivnu kamatnu stopu, kao i uslovima raskida – upoznati još u predugovornoj fazi”, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Takođe, kako napominju,svi ovi proizvodi odobravaju se klijentu na njegov zahtev, a u skladu sa unutrašnjim aktima banke i procenom njegove kreditne sposobnosti.

Minus nešto najskuplje što možete da uzmete

“Naime, pre zaključenja ugovora o kreditu,dozvoljenom prekoračenju računa, ugovora o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, banka je dužna da kreditnu sposobnost klijenta proceni na osnovu podataka koje je on dostavio i uvida u bazu podataka o zaduženosti korisnika na osnovu njegove potpisane saglasnosti. Ako se ugovorne strane saglase da se kreditno zaduženje korisnika poveća, banka je dužna da ponovo proceni kreditnu sposobnost tog korisnika”, ističu u Narodnoj banci Srbije.

To je posebno važno znati jer ovom periodu nam je uvek potreban “dinar više”, a banke počinju da obaveštavaju svoje klijente da, ako žele, mogu da traže dozvoljeni minus. Reklamiran od strane banaka kao najbrže rešenje za prevazilaženje trenutne potrebe za novcem, dozvoljeni minus, iako donosi dodatni novac u kratkom roku, nije možda najbolji bankarski proizvod. U pitanju je jedan od najskupljih vidova zaduživanja, što potvrđuju i iz centralne banke.

“Kao što smo više puta isticali,minus po tekućem računu predstavlja najskuplju vrstu pozajmice, pa bi ga trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu”, dodaju oni.

Takođe, ističu, da je Narodna banka Srbije posvećena stalnom unapređenju regulative u oblasti bankarstva, i da kontinuirano prate i analiziraju izmene regulatornog okvira u međunarodnom okruženju, a domaći regulatorni okvir se unapređuje uvažavajući specifičnosti domaćeg tržišta. Direktiva Evropskog parlamenta i Veća EU-a zameniće inače postojeću iz 2008. te, kako je predložila Komisija, obuhvatiti više vrsta kredita, propisati jasniju komunikaciju banaka s potrošačima i onemogućiti im da bez najave i mogućnosti obročne otplate ukidaju prava na “minuse” na računima.

(Blic biznis)

Back to top button