Banke u Španiji pod navalom klijenata koji apliciraju za odlaganje otplate stambenih kredita – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke u Španiji pod navalom klijenata koji apliciraju za odlaganje otplate stambenih kredita

Španske banke nalaze se pod navalom klijenata koji traže odlaganje otplate stambenih kredita nakon što je vlada usvojila tu meru za najpogođenije stanovnike bez posla.

Leva koaliciona vlada je u pokušaju zaustavljanja širenja virusa korona prethodno paralizovala ekonomiju  zatvorivši hiljade objekata i kompanija.

U martu je više od 300.000 osoba dobilo otkaz a preko 600.000 ih je privremeno otpušteno dok traje vanredno stanje proglašeno 13. marta zbog pandemije virusa.

Banke ne žele da kažu koliko su zahteva za zamrzavanjem otplate rata dobili, ali agencija Rojters tvrdi da joj je više zaposlenih u bankama reklo kako je reč o „pravoj kiši“ zahteva.

Mnogi ne ispunjavaju niti „osnovne kriterijume“ za mogućnost koju je pružila vlada, rekao je jedan bankar. Dodao je kako je banka pre izbijanja krize s virusom nastojala da ne izgubi klijente koji uredno otplaćuju kredite pa im je ponudila mogućnost produženja otplate za šest meseci, pod uslovima kakve su imali u svojim ugovorima.

Hipotekarni krediti predstavljaju oko 40 odsto kredita španskih banaka a njihova vrednost se kreće oko 500 milijardi evra, podatak je Španske centralne banke.

Drugi komercijalni bankar jedne kreditne kuće rekao je kako je u četvrtak zaprimio više od 1.000 upita preko ‘online’ kanala a da osoblje nije bilo spremno da primi toliki broj.

Špansko hipotekarno udruženje (AHE), koje pruža informacije o hipotekama, zakonima vezanima za njih, statistici i tržištu, procenilo je kako je bilo oko 7 miliona stambenih kredita uz hipoteku kraljem 2019. godine.

Vlada je u utorak donela paket mjera za zaštitu najugroženijih radnika koji zbog zatvaranja kompanija i posledičnih otkaza imaju problema sa plaćanjem računa. Klijenti koji ispunjavaju kriterije dobili su mogućnost produženja otplate rate kredita za tri meseca.

Ti kriteriji su, međutim, jako zahtevni. Rata kredita mora iznositi 30 odsto prihoda porodice a od radnika se traži i da dokažu detaljno razlog otkaza. Sve to otežava odobrenje kasnije otplate kredita.

„Uz te tako teške uslove ideja moratorijuma na hipotekarne kredite je osuđena na propast“, rekao je Manuel Pardos, predsednik udruženja finansijskih potrošača ADICAE.

Kako bi se nadgledao proces, zakon obvezuje banke da kažu Španskoj centralnoj banci koliko su zahteva zaprimile i koliko odobrile.

(SEEbiz)

Tags
Back to top button