Afrika: Više od 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla zbog očekivanog ekonomskog pada – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Afrika: Više od 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla zbog očekivanog ekonomskog pada

Oko 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla u Africi čije ekonomije će doživeti ekonomski pad ove godine zbog posledica pandemije korona virusa, navodi se u studiji Afričke unije.

Iako je u Africi dosad zabeleženo manje slučajeva korona virusa nego u drugim delovima sveta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cena nafte i gubicima u turizmu.

Pre pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će bruto domaći proizvod na kontinentu dostići 3,4 odsto ove godine. Međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU “Posledice korona virusa na ekonomiju Afrike”, a u koju je Rojters imao uvid, predviđaju pad BDP.

Afričke vlade mogle bi da izgube i do 30 odsto svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procenjeni na 500 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Takođe, uvoz i izvoz biće najmanje 35 odsto manji u odnosu na 2019. godinu što znači gubitke u trgovini oko 270 milijardi dolara.

Istovremeno, potrebno je uložiti više sredstava u borbu protiv virusa zbog čega će javni troškovi porasti za najmanje 130 milijardi dolara.

Najgore će, kako se ocenjuje, biti pogođeni proizvođači nafte u Africi i samo bi Nigerija i Angola mogle da izgube 65 milijardi dolara prihoda.

Tags
Back to top button