U svetu zbog pandemije pad berzanskih indeksa, cene nafte i prodaje automobila – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

U svetu zbog pandemije pad berzanskih indeksa, cene nafte i prodaje automobila

Privreda sveta je pod potresima usled pandemije novog korona virusa, uz novi pad indeksa na berzama i cena nafte.

Uticaj pandemije je najočigledniji po cenama sirove nafte koja je u poslednjem tromesečju januar-mart imala do sada najoštriji zabeležen pad, od gotovo 70 odsto, na svega 20 dolara po barelu, navodi Asošiejted pres.

Cena nafte nije bila toliko niska još od 2002. godine.

Tokom konferencije za štampu, predsednik SAD Donald Tramp je pad cena objasnio “naftnim ratom” Saudijske Arabije i Rusije. Rekao je da je ove sedmice razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. “Toliko je nafte”, rekao je Tramp, da je “u nekim slučajevima verovatno manje vredna od vode”.

Uz gubitak miliona radnih mesta koji se već očekuje zbog pandemije, šok za energetski sektor biće i veći.

Na Njujorškoj berzi, indeks Dau Džons pao je danas 4,44 odsto, dok su indeksi Standard end Pur 500 i Nasdak završili u minusu 4,41 odsto.

Potonule su akcije i na najvećim evropskim berzama: nemački indeks DAX je završio u minusu 3,94 odsto, francuski CAC 40 pao je 4,3 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom 3,83 odsto.

Planovi kompanija za prodaju automobila su isparili jer ljudi na svim kontinentima ne samo da zbog pandemije sve manje izlaze i ne planiraju da putuju, već se i ne interesuju da ih kupuju.

Fijat Krajsler koji objavljuje samo podatke za čitavo tromesečje, a ne mesec po mesec, saopštio je danas da je prodaja te kompanije u SAD od početka ove godine do kraja marta opala za 10 odsto.

Hjundai je naveo da je u martu imao pad prodaje od 43 odsto, a u prvom ovogodišnjem tromesečju 11 odsto.

Druge kompanije će tek saopštiti svoje podatke. Sajt koji prati cene automobila, Edmunds.com, očekuje da će se iz tih podataka pokazati da je prodaja u martu opala više od 35 odsto u odnosu na mart 2019, a u čitavom kvartalu za 12 odsto, pošto je bila jaka pre pandemije.

Mnogi proizvođači automobila sada nude velike popuste, potpuno beskamatne kredite, čak i isporuku kod kuće jer je kupcima ograničeno kretanje zbog pandemije.

Iako bi se očekivalo da će zbog pandemije profitirati proizvođači testova za viruse, kompanija “Quest” koja ih proizvodi, prijavila je poreskim vlastima pad obima proizvodnje za čak 40 odsto jer nema tražnje za njene druge proizvode, sem za test za novi korona virus. Uz to je mnogo manje poseta lekarima, te i raznih laboratorijskih testova koji su glavnina proizvodnje firme “Quest”.

Posredno zbog pandemije, u Australiji je objavljen prestanak štampanja čak 60 lokalnih i regionalnih novina koje zavise od reklama za usluge kojih sada nema, ali je zato i tamo i širom sveta skočila pretplata na digitalna izdanja novina.

U Nemačkoj su u krizi početnička “start-ap”  preduzeća kojima je Vlada namenila pomoć od dve milijarde evra da se ne bi ugasila.

U Japanu su otkazane tradicionalne kolektivne prvoaprilske svečanosti dočeka novih zaposlenih u preduzećima čiji neki zaposleni mogu da rade od kuće –  samo u “Soniju” 20.000, a drugi su na prinudnom odmoru do daljeg.

Tags
Back to top button