Fed najavio nove mehanizme zbog sve veće potražnje centralnih banaka za dolarima – Bankar.rs
ANALIZEBANKEFOREXSVE VESTI

Fed najavio nove mehanizme zbog sve veće potražnje centralnih banaka za dolarima

Američka centralna banka (Fed) najavila je nove mehanizme kako bi podmirila sve veću potražnju centralnih banaka i monetarnih vlasti širom sveta za dolarima, izvestile su svetske agencije.

U sklopu novog paketa mera za ublažavanje posledica pandemije, Fed je u utorak najavio privremeno uspostavljanje  novih repo operacija, omogućujući inostranim centralnim bankama zamenu svih američkih kratkoročnih dužničkih papira koje poseduju za gotovinu.

Za razliku od linija zamena valuta koje je Fed već uspostavio sa grupom centralnih banaka a koristio ih je u finansijskoj krizi 2008., nove repo operacije biće na raspolaganju većini centralnih banaka i monetarnih vlasti u svetu koje imaju račune u njujorškom ogranku Feda.

“Gotovo svaka zemlja koja drži dolare ima račun u Fedu. Po mojoj proceni, tamo je 5.000 milijardi dolara”, kazao je za Blumberg bivši Fedov funkcioner Ted Truman, sada istraživač na Petersonovom Institutu za međunarodnu ekonomiju u Vašingtonu.

Njujorški ogranak Feda objavio je da broji preko 200 vlasnika računa, pri čemu većinu čine strane centralne banke i monetarne vlasti.

Američka centralna banka pokušava da spreči manjak likvidnosti zbog pomame za dolarom koju je podstaknao novi virus, uzdrmavši iz temelja globalnu ekonomiju, uvelike zavisnu od američke valute.

“Pohvalno je što Fed sada igra ulogu centralne banke celog sveta, umjesto da je negira i pokušava da je izbjegne”, izjavio je Truman za Blumberg

Zbog nestašice dolara recesija odnosno pad aktivnosti može u vrlo kratkom roku prerasti u finansijsku krizu zato što manjak dolara može dovesti do insolventnosti i razduživanja, objašnjava  Julija Koronado.

Posebno veliki rizik preti funkcionerima na tržištima u nastajanju, koji su zbog niskih kamatnih stopa u SAD-u proteklih godina nagomilali velike iznose duga denominovanog u dolarima. Sada su u nevolji jer im izvoz naglo pada zbog gašenja ekonomskih aktivnosti širom sveta.

Značajno jačanje dolara može naneti štetu i SAD-u kroz strože islove finansiranja i poskupljenje američkog izvoza na inostranim tržištima.

Tags
Back to top button