Evropska tržišta oštro pala, strahuje se od duboke recesije – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Evropska tržišta oštro pala, strahuje se od duboke recesije

Na evropskim berzama su jutros najvažniji indeksi potonuli jer investitori strahuju od duboke globalne recesije u svetu zbog posledica pandemije virusa korona.

Panevropski Stoxx 600 indeks oko 9:30 časova jutros bio je u minusu gotovo 3%, nakon što je u prvom tromesečju potonuo 23%, izbrisavši 2.800 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u tom razdoblju, piše portal Seebiz.

To je najlošije stanje STOXX 600 indeksa u zadnjih 18 godina, a posledica je mera za suzbijanje virusa korona koje su rezultirale usporavanjem poslovnih aktivnosti, rastućom pretnjom od bankrota mnogih kompanija te golemim otpuštanjima radnika.

Znatno su pali i ostali najvažniji indeksi, pri čemu londonski Ftse za 3,43 odsto, na 5.477 bodova, frankfurtski DAX za 3,33 odsto, na 9.604 boda te pariški CAC za 3,53 odsto, na 4.241 bod.

Agencija S&P Global Ratings smanjila je juče procenu rasta globalne ekonomije u ovoj godini na samo 0,4 odsto, sa 3,3 procenta koliko je očekivala pre pandemije virusa, što bi bio najsporiji rast od ekonomske krize 1982. godine. Tako spori rast mnogi analitičari nazivaju globalnom recesijom.

Tags
Back to top button