Erste analiza: Srbiju korona najmanje pogađa, u Hrvatskoj pad BDP-a 7,5 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Erste analiza: Srbiju korona najmanje pogađa, u Hrvatskoj pad BDP-a 7,5 odsto

Srbija je zemlja koja će biti najmanje pogođena koronavirusnom krizom u centralnoj i istočnoj Europi (CEE), jer se očekuje da će se njena ekonomija 2020. smanjiti za oko 2,3%, objavila je Erste Group.

Banka je revidirala svoje poslednje prognoze ekonomskog rasta za CEE i sada očekuje da će se prosečni bruto domaći proizvod (BDP) u regiji smanjiti za 4,7% u 2020. godini, navodi Erste Group u izveštaju.

“Zatvaranje uslužnog sektora najmanje mesec i po zaustaviće rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentisane zemlje poput Hrvatske i Slovenije suočiće se sa ozbiljnom recesijom (naše procene su u -7,5% i -6,7%,” navodi Erste Group.

Oštar pad strane potražnje ostaviće trag na malim otvorenim ekonomijama, dodaje se.

Prema Ersteu, očekuje se da će se ekonomija Rumunije ove godine smanjiti za 4,7%.

Na izvoz će negativno uticati prekidi proizvodnje u Evropi i poremećaji u lancima snabdevanja. Osim toga, gubitak prihoda koji proizlazi iz otpuštanja i niže nadoknade iz programa koje sponzorišu vlade u poređenju s redovnim platama verovatno će ograničiti potrošnju domaćinstava na trajna dobra i odeću za ostatak godine, a sve veća nezaposlenost sniziće poverenje potrošača, obrazložio je Erste.

Erste-regija CEE obuhvata i ekonomije Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke.

Još 13. marta analitičari Erste predviđali su da će rumunski BDP porasti za 2% u 2020. godini, dok su za Hrvatsku prognozirali ekonomski rast od 0,5%. Očekivalo se da će srpska ekonomija porasti za 3% u 2020. godini, a da će se slovenski BDP povećati na 2,7%.

Indikator.ba

Tags
Back to top button