Nemačke banke udvostručuju limit za beskontaktna plaćanja – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEPlatne karticeSVE VESTI

Nemačke banke udvostručuju limit za beskontaktna plaćanja

Nemačka bankarska industrija želi da udvostruči limit za beskontaktno plaćanje u trgovinama sa 25 na 50 evra po upotrebi.

Krovna organizacija pet glavnih bankarskih udruženja najavila je da će se “upotreba ovog higijenskog načina plaćanja” proširiti.

Promena bi se trebala sprovesti tehnički što je pre moguće – verovatno za nekoliko sedmica, kako bi se održala stabilnost sistema, prenosi Indikator.ba.nemacke

Bankari navode da će u trenutnoj situaciji ova mera olakšati postupak plaćanja trgovcima i kupcima.

Prema bankarskoj industriji, 75 miliona od preko 100 miliona Girocarda (usluga međubankarske mreže i debitnih kartica koja povezuje gotovo sve nemačke bankomate i banke) u Nemačkoj sada je opremljeno beskontaktnom funkcijom. Trgovine omogućuju brzo plaćanje na gotovo 755.000 terminala – a trend je i dalje rastući.

S obzirom na širenje virusa korona, mnoge trgovine podstiču kupce da plaćaju na taj način kako bi izbegle potencijalni prenos virusa gotovinom ili bankovnom karticom. Davatelji kreditnih kartica poput Mastercarda nedavno su takođe podigli granicu za beskontaktno plaćanje.

“Beskontaktno” znači da kupac ne mora umetnuti svoju kreditnu karticu ili Girocard u uređaj. Podaci se šifriraju i razmenjuju s terminalom na blagajni, kad se kartica drži pred čitačem. Vlasnici kartica moraju ponovno uneti šifru u sistem Girocard nakon pet transakcija ili nakon ukupno utrošenih 150 evra zbog zakonskih zahteva.

Tags
Back to top button