Hrvati štede za penziju ulaganjem u kriptovalute – Bankar.rs
KOMPANIJEKRIPTOVALUTEKRIPTOVALUTELICNE FINANSIJEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Hrvati štede za penziju ulaganjem u kriptovalute

Petina ispitanika u Hrvatskoj ulaže ili je ulagala u kriptovalute, i to najpre kako bi ostvarili dugoročna ulaganja te brzu i laku zaradu, pokazalo je istraživanje MasterIndex koje je za kompaniju Mastercard u aprilu ove godine sprovela agencija Improve.

Prepreke ulaganju su, kako se navodi u saopšenju, manjak informacija o kriptovalutama, visok rizik takvih ulaganja i nedostatak sredstava.

Istraživanje je pokazalo da jedna petina ispitanika ima iskustva s ulaganjem u kriptovalute, njih devet odsto trenutno ulaže u kriptovalute, 11 odsto ih je ulagalo ranije, dok 18 odsto planira ulagati u budućnosti. Među onima koji trenutno ulažu u kriptovalute su češće muškarci nego žene, i to oni s višim ličnim prihodima, prenosi Poslovni.hr.

Osim dugoročnih ulaganja i štednje za penziju (43 odsto) i brze zarade (34 odsto), hrvatski građani ulažu u kriptovalute iz zabave i diverzifikacije investicijskog portfelja (po 32 odsto), pokazalo je istraživanje.

Za 55 odsto ispitanika nedovoljno poznavanje kriptovaluta je osnovni razlog za neulaganje. Slede previsok rizik (36 odsto) i nedovoljno sredstava (31 odsto). Među onima koje ne zanimaju digitalne ili kriptovalute, ističu se ispitanici s najnižim ličnim dohotkom i oni iz Slavonije. Jedna petina ispitanika ne ulaže u kriptovalute jer trenutno nije zainteresovano za tu vrstu ulaganja, dok svega 13 odsto ispitanika brine fluktuacija cena kriptovaluta.

Broj onih koji ne ulažu u kriptovalute jer ne veruju da su takva ulaganja pošteno regulisana je 14 odsto, dok su ispitanicima s većim ličnim dohotkom češće privlačniji drugi oblici ulaganja.

U trenutku sprovođenja istraživanja, 52 odsto ispitanika koji ulažu u kriptovalute je reklo da je vrednost njihovih kriptovaluta porasla, a 41 odsto njih da je smanjena u odnosu na vrednost u trenutku kupovine.

Prema istraživanju, u narednih 12 meseci 77 odsto ispitanika planira da kupi više kriptovaluta koje već poseduju, a njih 74 odsto planira da kupi druge vrste kriptovaluta.

Deo svojih valuta planira da proda 37 odsto ispitanika, njih 13 odsto planira da proda sve, dok šest odsto vlasnika kriptovaluta ne prati vrednost svoje kriptoimovine. Veći interes za kupovinu kriptovaluta iskazali su ispitanici koji žive u Istri i Primorju.

“Kriptovalute su bile jedva vidljive na ekonomskom radaru do pre deset do 15 godina, a danas se čini kao da su svuda, stvarajući nove prilike i postavljajući složene izazove”, istakao je direktor Mastercarda za Hrvatsku i Rumuniju Cosmin Vladimirescu navodeći kako je u manje od 15 godina kriptovaluta izrasla iz uglavnom spekulativnog sredstva ulaganja u globalni finansijski fenomen.

Prema nedavnom izveštaju o kriptovalutama, broj korisnika porastao je za 178 odsto u 2021. godini, odnosno iznosio je 295 miliona korisnika širom sveta – a očekuje se da će taj broj dosegnuti milijardu do kraja 2022. godine, istaknuo je Vladimirescu.

Ove brojke, kako je rekao, govore same za sebe, ali koliko god uvođenje kriptovaluta podstiče inovacije, ono predstavlja i značajne izazove za regulatore koji se bore s najboljim načinima zaštite potrošača i ulagača. Online istraživanje MasterIndex sprovedeno je na uzorku od 1.010 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button