Ko je čovek koji je sebi isplatio najveću godišnju platu ikada u Britaniji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Ko je čovek koji je sebi isplatio najveću godišnju platu ikada u Britaniji

Ser Kris Hon, menadžer hedge fonda Children’s Investment (TCI) fund isplatio je sebi 479 miliona dolara prošle godine, nakon što je njegov fond zabeležio skok dobiti pre oporezivanja od 66 odsto na 695 miliona dolara, prenose britanski mediji.

Smatra se da je to najveći godišnji iznos koji je ikada plaćen jednoj osobi u Britaniji i iznosi 940.000 funti dnevno. To je 9.000 puta više od prosečne plate u Velikoj Britaniji i 1.700 puta više od iznosa koji se plaća premijeru Borisu Džonsonu, prenosi portal Bonitet.

Honova ogromna zarada od 479 miliona dolara (343 miliona funti) znatno je veća od prethodnog rekorda od 323 miliona funti isplaćenog Denisu Koutsu, većinskom akcionaru kladioničarske kompanije Bet365, 2018. godine.

Zapanjujući iznos isplaćen je u vidu dividende od TCI, hedž fonda koji je Hon osnovao 2003. godine, Honovoj privatnoj kompaniji TCI Fund Management (UK) Limited čija su ukupna akcionarska sredstva u vrendosti od 1,94 milijarde dolara.

Hon (54) je sin jamajčanskog automehaničara koji je emigrirao u Britaniju 60-ih godina. On je jedan od izdašnijih filantropa u Velikoj Britaniji i dao je 386 miliona dolara putem svoje lične dobrotvorne organizacije 2019. godine. Zbog svoje filantropije 2014.godine dobio je titulu „Sir“.

Hon je borbu protiv klimatske krize stavio u središte misije svog hedge fonda i dobrotvorne organizacije i najveći pojedinačni donator organizacije Extinction Rebellion koja kao “hitnu potrebu” traži da se ljudi probude zbog klimatskih vanrednih situacija.

“Nedavno sam im dao 50.000 funti, jer čovečanstvo agresivno uništava svet klimatskim promenama i postoji hitna potreba da se svi probudimo s tom činjenicom”, rekao je Hon 2019. godine. Smatra se da je njegova dobrotvorna organizacija obećala dodatnih 150.000 funti.

TCI, ima veliki udeo u kompanijama Visa, Microsoft i Alphabet i ima sedište u centralnom Londonu, a u vlasništvu je matične kompanije “The Children’s Investment Fund Management (Caiman) Limited” u poreskoj oazi na Kajmanskim ostrvima.

Prema listi magazina Forbs, Hon je u prošloj godini bio težak 5 milijardi dolara, a u odnosu na 2019. godinu bogatiji je za 1,9 milijardi.

Tags
Back to top button