Đorđević: Uveren sam da će većina poslodavaca zadržati radnike – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Đorđević: Uveren sam da će većina poslodavaca zadržati radnike

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je uveren da će većina poslodavaca zadržati radnike na poslu nakon najavljenih mera podrške Vlade.

On je za TV Prva ponovio da poslodavci koji su otpuštali radnike neće moći da dobiju pomoć države ubuduće.

“Mi vodimo evidenciju, izlazimo na svaku primedbu i evidentiramo, i kad se ovo bude završilo jednog dana, objavićemo ko su svi oni poslodavci koji su kršili radno pravo u vanrednoj situaciji”, naveo je Đorđević.

On je dodao da će, pored kazne za takve poslodavce, biti objavljen i registar s nazivima svih kompanija koje su kršile prava i podatke o tome koja su tačno prava kršili.

Radnici koji su ostali bez posla tokom pandemije mogu se obratiti Nacionalnoj službi za zapošlavanje, a preko portala te ustanove mogu se i prijaviti na evidenciju, rekao je Đorđević.

“U pet dana, otkad radi elektronsko prijavljivanje u Nacionalnu službu za zapošljavanje 1.445 nezaposlenih je zatražilo upis u evidenciju, od čega 1.152 i naknadu u slučaju nezaposlenosti”, naveo je.

Kazao je i da se građani u velikom broju javljaju preko kanala na Viber aplikaciji, koji je pokrenulo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i da iznose svoje probleme i postavljaju pitanja.

Zahvaljujući tome, kako je rekao, uspešno je rešen problem porodilja koje su prvi put trebalo da izađu na veštačenje zbog posebne nege deteta, što nije bilo regulisano dosad, dok sada postoji jasna procedura kako mogu da ostvare svoja prava.

Tags
Back to top button