Dolar ojačao u odnosu na najznačajnije svetske valute – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar ojačao u odnosu na najznačajnije svetske valute

Dolar je u ponedeljak ojačao prema korpi najznačajnijih valuta na međunarodnim tržištima i prema rizičnijim valutama zemalja u razvoju budući da investitori očekuju da će potrajati period neizvesnosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, bio je u takvoj atmosferi tokom prepodneva u plusu 0,7 odsto u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 98,992 boda.

Podršku dolaru, pored statusa sigurne luke u neizvesnim vremenima, pružaju i razlozi poput uravnoteženja portfelja investitora uobičajenog za kraj meseca, kao i nervoza zbog korona krize, napominju analitičari.

Kurs evra skliznuo je pak 0,6 odsto, na 1,1077 dolara, a funte za čak jedan odsto, na 1,2318 dolara. Kurs dolara prema jenu ostao je gotovo nepromenjen, na 108,02 jena.

Na inostranim tržištima je tako dolar prema kineskom juanu ojačao za 0,3 odsto, na 7,1082 juana, nakon što je kineska centralna banka neočekivano snizila ključnu kamatnu stopu za međubankovno kreditiranje.

Australijski dolar prema američkom se nakon većih početnih gubitaka donekle stabilizovao i u minusu je 0,3 odsto u odnosu na zatvaranje u petak.

Na većem gubitku bila je i norveška kruna zbog izloženosti kretanju cena nafte na svetskim tržištima. Južnoafrički rand nakratko je potonuo na rekordno niske nivoe pod uticajem vesti da je agencija Mudis smanjila južnoafrički kreditni rejting.

Iako na tržištima valuta i dalje prevladava zabrinutost zbog širenja virusa korona i privrednih posledica zbog prekida poslovanja kompanija, kretanja kurseva jutros su bila manje izrazita nego proteklih dana trgovanja.

Izvor: Srbija Danas / Blic

Tags
Back to top button