Tabaković: Stabilan bankarski sektor u Srbiji – Bankar.rs
INTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Stabilan bankarski sektor u Srbiji

Bankarski sektor u Srbiji je stabilan, likvidan i u dobrom stanju, izjavila je Novostima guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i naglasila da NBS održava stabilan kurs i ima dovoljno deviznih rezervi, ali je potrebno i da banke pokažu odgovornost i shvate da bez građana, privrede i klijenata, ni one ne postoje

Ona je najavila da se, u sklopu odgovorne politike NBS, osim moratorijuma na otplatu različitih pozajmica, priprema niz mera za pomoć građanima i privredi.

“Najvažnije je da građani znaju da se Srbija, za razliku od drugih zemalja, čak ni u periodu krize ne suočava sa slabljenjem valute”, istakla je Tabaković. Prema njenim rečima, Srbija nije izložena izlasku investitora, koji „imaju poverenje u ljude i institucije naše države – predsednika, NBS i Vladu“.

“Upravo će to omogućiti da uticaj krize na našu ekonomiju bude blaži i da što kraće traje. U to veruju i investitori, ulažu u dinarske obveznice države, tako da ne napuštaju našu zemlju”, naglasila je Tabaković.

Upitana da li ćemo imati dovoljno snage za podizanje privrede kada sve ovo prođe, ona je odgovorila da je sve što je izgrađeno u prethodnim godinama „garant i brzog oporavka“.

„Naše je da uradimo sve da se sa krizom izborimo sa što manje štete. Da realno sagledamo okolnosti i već planiramo kako da nadoknadimo ono što radom i pametnim merama može da se nadoknadi“, istakla je Tabaković. Očekuje i da svi poštuju posvećenost onih koji daju sve od sebe da se izborimo sa problemima, „počev od predsednika, lekara, vojske, policije, pa i NBS…“

„Ponosna sam na sve koji Srbiju u ovoj situaciji osećaju svojom. Nema boljeg iskustva od onog stečenog tokom kriznih vremena“, zaključila je Tabaković.

Tags
Back to top button