Pandemija razara berze: Zbrisano 15.000 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Pandemija razara berze: Zbrisano 15.000 milijardi dolara

Zemljotres na svetskim trištima kapitala, valuta i robe, zbog pandemije korona virusa, traje već tri meseca i izazvao je, verovatno, najrazorniju rasprodaju aktiva od Velike depresije.

Cifre su zapanjujuće.

Na svetskim berzama zbrisano je 15.000 milijardi dolara vrednosti akcija, cene nafte su pale za 60 procenata, a tržišta u usponu, poput Brazila, Meksika i Južne Afrike, beleže pad njihovih nacionalnih valuta za više od 20 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Volatilnost i pritisak na tržištima korporativnog zaduživanja pojačala su strahovanja da bi mogli propasti čitavi sektori – isparila je gotovo polovina vrednosti akcija aviokompanija, a ekonomije koje su već u padu suočavaju se s novim talasom krize državnih dugova.

Giljotinu nije izbegao ni Wall Street, gde je zabeležen sunovrat Dow Jonesa za 22 posto i indeksa S&P 500 za 24 procenta, azijsko-pacifički MSCI, koji meri vrednost akcija na berzama 49 zemalja, izgubio je skoro 25 posto vrednosti, dok se londonski FTSE stropoštao za 27 posto.

Ilustrujući intenzitet udara koji svetske berze trpe, britanska agencija navodi da je rekordni kvartalni pad vrednosti Wall Streeta iznosio 40 procenata 1932. godine usred Velike depresije te da činjenica da su indeksi S&P i Dow Jones pre samo mesec bili na rekordnim nivoima svedoči o tome da je ovog puta pad bio brutalniji.

Akcije u Kini, koju je virus prvo pogodio, relativno su dobro prošle, s padom od samo 11 posto u dolarskoj protivvrednosti, ali su posledice na drugim velikim tržištima u usponu pogubnije, pošto su njihova glavna tržišta u kolapsu.

Severnomorska nafta “brent” pala je za 62 procenta u prva tri meseca ove godine, na samo 25 dolara za barel.

Na to, doduše, nije uticala samo kriza s korona virusom, već i razdor između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije u pogledu potrebe za dodatnim smanjenjem proizvodnje.

Investiciona banka JPMorgan procenjuje da će korona virus gurnuti svetsku ekonomiju u minus od 12 procenata u prvom kvartalu, prenosi Aldžazira.

Pandemija se i dalje brzo širi i drži u karantinu velike delove globalne ekonomije, tako da je malo verovatno da će u drugom tromesečju biti puno lakše.

Tags
Back to top button