EU će morati da pripremi 1.600 milijardi evra za oporavak od korona krize – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU će morati da pripremi 1.600 milijardi evra za oporavak od korona krize

Vrednost planiranog paketa pomoći za oporavak ekonomije Evropske unije od korona krize možda će morati da iznosi oko 1.600 milijardi evra, izjavio je evropski komesar za industrijsku politiku Tijeri Breton.

Komesar Evropske komisije u čijoj su nadležnosti i unutrašnja tržišta i usluge izjavio je za francusku televiziju BFM TV da sa kolegom nadležnim za ekonomiju Paolom Đentilonijem radi na planovima o paketu pomoći u približno tom iznosu, prenosi Novac.hr

Iznos odgovara približno desetini bruto domaćeg proizvoda (BDP) Evropske unije, rekao je Breton.

Smatra i da je potreban svojevrsni “Maršallov plan” za evropski sektor turizma, aludirajući na američki plan pomoći Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Zemlje članice EU podeljene su oko tehničkih aspekata finansiranja plana pomoći ekonomiji i očekuje se da će čelnici vlada odgoditi konačnu odluku na samitu koji će se u četvrtak održati putem videoveze, kazali su Rojtersu diplomate i zvaničnici.

Mišljenja su podeljena i oko potrebnog iznosa.

Španska vlada sprema se da predloži da se usvoji paket vredan 1.500 milijardi evra, što je više-manje i Bretonovo stajalište. Za razliku od njih, čelnik Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) procjenjuje potreban iznos na 500 milijardi evra.

Prema dokumentu u koji je Rojters dobio uvid, Madrid se sprema da predloži osnivanje novog fonda za pomoć ekonomiji. Novac bi se pribavio trajnim dugom putem EU proračuna a zemlje bi ga vodile kao transfere a ne kao dug.

Trajni dug nema roka dospeća, a kreditori dobijaju samo kamate, dok im se glavnica ne vraća, objašnjava Rojters.

 

Tags
Back to top button