Virtuelni samit lidera G20 o pandemiji i ekonomskim posledicama – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Virtuelni samit lidera G20 o pandemiji i ekonomskim posledicama

Lideri grupe država sa najrazvijenijim svetskim ekonomijama (G20) sastali su se danas na virtuelnom samitu sa ciljem da odgovore na brzo širenje pandemije korona virusa i njene ekonomske posledice.

Sastanak G20 u kom je učestvovalo više desetina šefova država, trajao je 90 minuta, za razliku od uobičajenih samita koji su trajali dva dana.

Ovogodišnji domaćin trebalo je da bude Rijad u Saudijskoj Arabiji.

“Ova kriza zahteva globalni odgovor. Svet računa na to da ćemo se okupiti i sarađivati kako bismo se suočili sa ovim izazovom”, rekao je kralj Saudijske Arabije Mohamed bin Salman koji je predsedavao samitom.

Sastanak je održan usred kritika da najbogatije države sveta nisu preduzele konkretnu akciju da se izbore s virusom i njegovim ekonomskim posledicama.

Internetom su kružile slike ovog neobičnog sastanka G20 i lidera koji sede ispred ekrana, bez velike pompe, kamera i komplikovane organizacije, piše AP. Ovakav vid komunikacije lidera dovodi i do netransparentnosti jer novinari nisu u mogućnosti da prisustvuju i postavljaju pitanja, dodaje ta američka novinska agencija.

Kraljevstvo koje ove godine predsedava G20 saopštilo je da je organizovalo virtuelni samit kako bi se unapredili napori u borbi protiv pandemije i zastoja ekonomije.

Autor: Radio Slobodna Evropa
Tags
Back to top button