Skok indeksa na Njujorškoj berzi nakon usvajanja najvećeg paketa pomoći u istoriji SAD-a – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Skok indeksa na Njujorškoj berzi nakon usvajanja najvećeg paketa pomoći u istoriji SAD-a

Nakon ogromnog pada indeksa na Wall Streetu njujorška berza zabeležila je rast treći dan zaredom. Ovakvi rezultati dolaze nakon što je Senat Sjedinjenih Američkih Država usvojio paket pomoći za borbu protiv virusa korona u iznosu od 2,2 biliona dolara.

Od usvajanja paketa pomoći oštećenoj ekonomiji Dow Jones je porastao za 21 odsto, što je njegov najveći trodnevni rast od 1931. godine. U protekla 24 sata Dow Jones skočio je za 6,38 odsto, dok je S&P porastao za 6,24 odsto, a Nasdaq indeks za 5,60 odsto, prenosi Klix.

“Ohrabrujuće je videti da ulagači kupuju deonice tri dana zaredom jer to nismo videli skoro mesec dana”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik kompanije Charles Schwab.

Gotovo 3,3 miliona Amerikanaca zatražilo je socijalnu pomoć za nezaposlene prošle sedmice, čime je srušen prethodni rekord postavljen 1982. godine. Vesti o otpuštanju radnika i obustavi poslovanja stizale su iz svih delova SAD-a, piše KTVB.

Analitičari kažu da je Wall Street znao da stižu loše vesti o nezaposlenosti. Rast deonica usledio je nakon što su Capitol Hill i Federalne rezerve SAD-a obećale zapanjujući iznos pomoći, nadajući se da će zaustaviti gašenje sve većeg broja preduzeća iz dana u dan. Uz snažan porast deonica treći dan zaredom, deoničari veruju da će paket pomoći ublažiti štete ekonomske krize prouzrokovane pandemijom virusa korona.

Vredi istaći i kako je usvojeni paket pomoći mnogo veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres SAD-a usvojio za vreme finansijske krize 2008. i 2009. godine. Zahvaljujući ovom istorijskom paketu, pojedine porodice u SAD-u mogle bi dobiti pomoć i do 3.000 dolara. Inače, paket je usmeren na firme, radnike i sisteme zdravstvene zaštite.

Međutim, s obzirom na brzo širenje bolesti Covid-19 u SAD-u, postoji strah da bi cene deonica ponovo mogle pasti.

Biznis.ba

Tags
Back to top button