COVID-19 će pokositi više od 25 miliona radnih mesta širom sveta – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

COVID-19 će pokositi više od 25 miliona radnih mesta širom sveta

Globalni gubici radnih mesta usled krize virusom korona mogao bi daleko da premaši cifru od 25 miliona, ocenjuju zvaničnici u Ujedinjenim nacijama, napominjući da izveštaj o rastu nezaposlenosti u SAD na najviši nivo ikada, eksplicitno ukazuje na razmere ekonomske katastrofe.

Međunarodna organizacija rada (MOR) procenila je pre nedelju dana, na bazi različitih scenarija o uticaju pandemije na svetski privredni rast, da će se broj nezaposlenih na globalnom nivou povećati za između 5,3 miliona i 24,7 miliona ljudi, prenosi Tanjug.

Međutim, Sangeon Li, direktor odeljenja za politike zapošljavanje Međunarodne organizacije rada izjavio je u četvrtak za Rojters u Ženevi, da je obim privremene nezaposlenosti, otpuštanja i broj zahteva za pomoć zbog nezaposlenosti daleko veći nego što se prvobitno procenjivalo.

„Potrudićemo se da udar privremene masovne nezaposlenosti uzmemo u obzir pri modelovanju naših procena. Intenzitet ove fluktuacije je mnogo veći od očekivanog“, rekao je on i dodao da će “projekcija o gubitku radnih mesta biti mnogo veća, daleko iznad 25 miliona koliko smo procenili ranije“.

Poređenja radi, globalna finansijska kriza 2008/2009. povećala je globalnu nezaposlenost za 22 miliona ljudi.

U Sjedinjenim Državama, gde su, kao i u mnogim delovima sveta, mere za obuzdavanje pandemije dovele praktično do paralize ekonomske aktivnosti, broj Amerikanaca koji su podneli zahteve za nadoknadu za nezaposlene skočio je prošle nedelje na više od tri miliona ljudi.
Time je oboren prethodni rekord od 695.000 zahteva, zabeležen 1982. godine.

Ovi podaci su dodatno idu u prilog alarmantnom upozorenju Džejmsa Bularda, predsednika filijale Federalnih rezervi u Sent Luisu, koji je procenio da bi do 46 miliona ljudi u zemlji – gotovo trećina američkih radnika – moglo da izgubi posao u kratkom vremenskom roku, navodi britanska agencija.

Tags
Back to top button