Direktor STO: Ekonomske posledice virusa korona biće gore nego 2008. godine – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISVE VESTI

Direktor STO: Ekonomske posledice virusa korona biće gore nego 2008. godine

Prvi čovek Svetske trgovinske organizacije (STO) Roberto Azavedo izjavio je da projekcije pokazuju da će ekonomski pad i gubitak radnih mesta uzrokovanih pandemijom koronavirusa biti gori od recesije 2008. godine.

„Ova pandemija neizbežno će imati ogroman uticaj na ekonomiju“, izjavio je generalni direktor STO-a u videoporuci snimljenoj iz njegove kuće.

„Nedavne projekcije predviđaju ekonomski pad i gubitak radnih mesta koji su gori od globalne finansijske krize pre desetak godina“, rekao je Azavedo i dodao da će ova organizacija za nekoliko nedelje predstaviti prognoze za naredni period, ali da ekonomisti pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji očekuju „vrlo oštar pad trgovine“.

Međutim, rekao je da bi zemlje mogle preduzeti važne korake za ograničavanje trenutne ekonomske štete i postaviti temelje za dugoročni oporavak, pozivajući ih da sarađuju.

„Koordinacioni napori povećaće našu snagu za kolektivnu borbu protiv recesije“, dodao je i naveo da su odluke pojedinih vlada da stimulišu privredu, svakako pozitivne.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button