Vučić:”Pomoć privrednicima, više milijardi evra za privatni sektor” – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vučić:”Pomoć privrednicima, više milijardi evra za privatni sektor”

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je danas da će država obezbediti značajnu pomoć privrednicima i uložiti više milijardi evra u privatni sektor. Istakao je da se priprema veliki i ozbiljan paket mera za privrednike, koji će imati značajnu pomoć države.

“Mi ćemo za 10 dana ali i ranije, izaći sa prvim velikim i značajnim merama, pa ćemo da sednemo da vidimo šta je to što još možemo i šta možemo da očekujemo od vas”, rekao je Vučić tokom posete volonterima i privrednicima koji šalju pomoć ugroženima.

“Očekujem veoma snažan i brz oporavak u trećem i četvrtom kvartalu”, dodao je Vučić. Vučić je istakao da je Srbija spremnije dočekala krizu izazvanu virusom korona nego druge zemlje. “Imaćete značajnu pomoć države, to vam garantujem”, poručio je Vučić privrednicima.

Kaže da i velike i uspešne firme osećaju zbog ove situacije probleme i da zato država za njih priprema veliki i ozbiljan paket mera.

Vučić je napomenuo da ne želi sada da im se dodvorava i govori ono što država ne može da ispuni, ali da će svakako imati značajnu pomoć.

Rekao je da skoro sve druge zemljle oko nas idu na drastično smanjenje plata u javnom sektoru, ali da Srbija to neće raditi zato što bolje stojimo po pitanju javnih finansija, kao i da zbog toga država može više da pomogne.

Predsednik kaže da će se sa privrednicima razgovarati i o korporativnim obveznicima i drugim načinima kako bi država mogla da im pomogne, kako bi se sačuvao privatni sektor.

Napomeno je da je, ipak, u ovom trenutku zdravlje ljudi prioritet i zamolio ih da dobro obezbede radnike koji i dalje rade sa zaštitinom opremom i da brinu o njihovim životima.

Vučić kaže da što se tiče mera, postoje dva pristupa po pitanju plata i poreza i da će pokušati da se nađe najbolje rešenje i za državu i poslodavce. Kako je rekao, javni sektor je u teškom stanju trenutno, ali u relativno dobrom ako se uporedi sa onim u zemljama u okruženju.

“Zato ćemo najveći deo novca, ogromno parče, udeo koji budemo izdvajali, a taj paket će svakako biti više milijardi evra – uložiti u privatni sektor, jer nećemo da javni sektor ponovo bude privlačniji od privatnog sektora.”

Vučić je nalasio da je upravo suprotno i da država hoće da ojača privatni sektor.

Tags
Back to top button