SAD: Postignut sporazum o paketu pomoći od 2.000 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

SAD: Postignut sporazum o paketu pomoći od 2.000 milijardi dolara

Predstavnici Bele kuće i Senata rano jutros su postigli sporazum kojim se predviđa ogromna pomoć preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu koji su najviše pogođeni pandemijom novog korona virusa, u iznosu od dve hiljade milijardi dolara.

To je ujedno i najveća ekonomska mera spašavanja u istoriji SAD-a i zamišljena je kao višesedmična ili višemesečna „zakrpa za ekonomiju“ koja se kreće ka recesiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Vest o postignutom sporazumu objavio je viši savjetnik u Bijeloj kući Erik Uland, koji je dodao da ga još pravno treba doraditi.

Kako navodi Rojters, paket mera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca u iznosu do 3.000 dolara po porodici, 500 milijardi dolara pomoći industriji, 350 milijardi za mala preduzeća, proširenje naknada za nezaposlene u iznosu od 250 milijardi i najmanje 75 miiljardi za bolnice.

„Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, Senat je postigao dvostranački sporazum o istorijskom paketu pomoći za ovu pandemiju. To će usmeriti nove resurse na prve linije borbe za zdravstvenu zaštitu naše nacije“, izjavio je glavni pregovarač Mič Mek Konel.

Izvor: Aljazeera

Tags
Back to top button