Vrednost transakcija putem mobilnog bankarstva porasla 100 puta – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Vrednost transakcija putem mobilnog bankarstva porasla 100 puta

Broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji porastao je u proteklih pet do šest godina više od 15 puta, a prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna vrednost transakcija ostvarenih ovim putem veća je za više od sto puta nego 2013. godine.

U prošloj godini ostvareno je ukupno 17.445.567 transakcija prenosa novčanih sredstava upotrebom mobilnog bankarstva, koje su pokrenula fizička i pravna lica, u vrednosti od oko 198,1 milijardi dinara.

U NBS objašnjavaju da je, poređenja radi, u 2013. godini ostvareno ukupno 588.836 istih transakcija, čija je vrednost iznosila oko 1,8 milijardi dinara.

Prvo tromesečje ove godine beleži blizu 1,5 miliona korisnika platnih usluga putem mobilnog telefona, a broj korisnika mobilnog bankarstva, dodaju, prebacio je 15 puta podatke od pre pet do šest godina.

Kada je reč o sistemu instant plaćanja u Srbiji, od njegovog uvođenja ukupno je izvršeno 3,6 miliona transakcija vrednih više od 54,2 milijarde dinara.

Iako banke i druge platne institucije nisu obavezne da omoguće instant plaćanja, u toku su pripreme tehnicko-tehnoloških rešenja koje će zainteresovanim bankama omogućiti da ponude uslugu ovog načina plaćanja.

Prema statistici koju vodi NBS, najveći iznos pojedinačnog instant plaćanja koje je izvršeno u ovom platnom sistemu Centralne banke je 300.000 dinara.

Tags
Back to top button