Vlada Slovenije predstavila prvi paket mjera za ublažavanje krize – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Vlada Slovenije predstavila prvi paket mjera za ublažavanje krize

Slovenska vlada predstavila je javnosti predlog opsežnog zakonskog paketa za ublažavanje posledica krize zbog pandemije virusa korona, a premijer Janez Janša kazao je da je za tu svrhu osigurano dovoljno sredstava.

Janša nije naveo koliki se iznos predviđa za spomenuti zakonski paket, no izvori bliski vladi navode da je reč o iznosu od preko tri milijarde evra, prenosi Hina.

“Paket za ublažavanje posledica epidemije, ili “megazakon” sa nizom mera, trebao bi da kroz finansijske podsticaje i državnu pomoć pomogne građanima i ekonomiji da prebrode posledice prvih nekoliko meseci trajanja krize”, kazao je u izjavi predsednik slovenske vlade, dodavši da bi vlada, ako se kriza produži, predložila i drugi sličan paket mera.

Sada predloženi zakonski paket mera vlada će konačno uobličiti u petak i uputiti u parlamentarnu proceduru, rekao je Janša dodavši da u sadašnjoj fazi za te mere ima “dovoljno novca” i da se na nivou EU-a donose mere labavljenja dosadašnje finansijske i monetarne discipline kako bi se članice mogle bolje suočiti s velikom krizom.

Mere koje predlaže slovenska vlada usmerene su ka očuvanju postojećih radnih mesta, nastavak poslovanja preduzeća i jačanje mogućnosti njihovog preživljavanja, omogućuju poreske olakšice i odlaganje plaćanja, čuvaju socijalnu stabilnost države, a omogućuju i fleksibilnost u dodeli dodataka na platu ključnim službama tokom trajanja epidemije.

Između ostalog, država će iduća dva meseca subvencionisati poslodavcima plate za radnike “na čekanju” zbog zastoja u proizvodnji, te umesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje, a isto tako i nadoknade za vreme bolovanja.

Za ključne delatnosti za vreme epidemije, kao što su zdravstvo, civilna zaštita i druge ključne službe i servisi, Janšina vlada predložila je da zbog radnog opterećenja mogu dobijati dodatke na platu, u iznosima od 10 do čak 200 odsto u odnosu na osnovicu.

Radnici koji u vreme epidemije ne mogu na posao imaće jednak status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu, a penzioneri s najnižim primanjima dobiće za vreme trajanja krize virusa korona poseban penzioni dodatak.

Oni koji rade kao “samozaposleni” (mikropreduzeća s jednim ili dvoje zaposlenih) imaće pravo dobiti od države mesečni dohodak u visini 70 odsto minimalne plate, a doprinose za njih će takođe plaćati država i neće morati uplaćivati mesečnu akontaciju za porez na dohodak jer će biti bez prihoda, predloženo je u paketu mera.

Što se tiče potrebe jačanja likvidnosti preduzeća u vreme krize, vlada je predložila tzv. “garantnu shemu”, tako da će otkupljivati potraživanja koje banke imaju prema preduzećima, a zamrznuće se do daljnjeg i plaćanje poreza na dohodak.

Neiskorišćena sredstva iz evropskog socijalnog fonda, koji joj stoji na raspolaganju, Slovenija će usmeriti u istraživanje i razvoj, naročito u razvoj lekova, vakcina i proizvodnju opreme za zdravstvo, kazao je Janša na konferenciji za novinare.

Mera koja će izazvati dosta podeljenih mišljenja je predlog o smanjivanju plata svim vladinim službenicima, uključujući članove parlamenta i vlade, za 30 odsto za trajanja krize, te predlog da isto važi i za sudsku vlast, uz izuzetak onih delatnika u sudstvu koji su vezani na slučajeve koji se ne mogu odgoditi.

Janšina vlada, osim toga, predlaže da se za 30 odsto smanje i plate u nadzornim odborima kompanija s državnim udelom.

Što se tiče poljoprivrede i njene važnosti u sadašnjem trenutku, Janša je kazao kako je sadašnja kriza pokazala da Slovenija mora više ubuduće računati na vlastite resurse u poljoprivredi kao strateškoj grani.

Zato je intencija “megazakona” da se i na poljoprivredni sektor primene sve stimulativne mere koje će zakon doneti za ostatak ekonomije, kazao je Janša.

Izvor: Aljazeera

Tags
Back to top button