OECD: Svetska privreda će trpeti godinama zbog pandemije virusa korona – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

OECD: Svetska privreda će trpeti godinama zbog pandemije virusa korona

Svetska privreda će „trpeti godinama“ i nerealistično je očekivati da će se brzo oporaviti od pandemije korona virusa, upozorio je danas generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Anhel Guria u razgovoru za (BBC).

Kako je rekao Guria, poslednje prognoze OECD-a prema kojima se početkom marta predviđalo da bi duža i ozbiljnija epidemija virusa korona smanjila svetski rast na samo 1,4 odsto ove godine, već izgleda prevaziđena i suviše optimistična.

U novembru pre početka epidemije OECD je predviđao rast svetskog bruto domaćeg proizvoda od 2,9 odsto ove godine.

„Čak iako nemamo svetsku recesiju privredni rast će biti nula ili negativan u mnogim privredama, uključujući i najveće i prema tome će biti potrebno više vremena da se ponovo pokrene“, rekao je Guria.

Prema njegovim rečima nesigurnost vezana za pandemiju koja je paralizovala privrednu aktivnost u celom svetu u vreme kada brojne zemlje ulaze u izolaciju ili pojačavaju svoje mere čine da je ekonomski šok već jači nego onaj posle napada 11. septembra 2001. u SAD ili za vreme finansijske krize 2008.

On je već u subotu pozvao na koordinisan napor na međunarodnom nivou u nastojanju da se ublaži taj masovni uticaj pandemije.

„To je treći i najveći ekonomski, finansijski i socijalni šok 21. veka i zahteva savremen svetski napor poput Maršalovog plana i Nju dila zajedno da bi se izbegla „produžena recesija“, rekao je šef OECD-a, prenosi Danas.

 

Tags
Back to top button