NBS kupila 127 miliona evra, bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS kupila 127 miliona evra, bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara

Na jučerašnjoj dodatnoj tromesečnoj svop aukciji kupovine deviza odnosno evra za dinare, Narodna banka Srbije je svop kupila 127 miliona evra, koliko je iznosila i tražnja banaka na aukciji, po fiksnim svop poenima od 2.525, objavila je danas NBS.

“Na ovaj način bankama je obezbeđena dinarska likvidnost u ukupnom iznosu od 14,9 milijardi dinara, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,85%, koja u najvećoj meri pokriva troškove deponovanja preuzetih deviznih (evro) sredstava, po negativnoj kamatnoj stopi na međunarodnom tržištu”, saopšteno je iz kabineta guverner a NBS.

Dodatna devizna svop aukcija organizovana je radi pružanja podrške domaćem finansijskom sistemu i ukupnim ekonomskim tokovima u aktuelnim uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji usled širenja virusa COVID-19.

NBS pažljivo prati likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremna je da ako bude potrebe nastavi da organizuje dodatne svop aukcije deviza, kao i da upotrebi sve ostale instrumente koji joj stoje na raspolaganju da bi obezbedila nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i celokupnog finansijskog sistema.

Tags
Back to top button