Rublja gubi vrednost – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Rublja gubi vrednost

Rusija je suočena sa rastom manjka u budžetu na tri biliona rubalja (38 milijardi dolara) zbog naglog pada cena nafte, kaže ministar finansija Anton Siluanov.

Cena nafte, jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda Rusije, potonula je u martu približno za trećinu usled smanjene globalne potražnje u kontekstu opšteg naglog pada trgovine povezanog s pandemijom korona virusa.

Dodatni udarac bili su neuspeli pregovori vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju snabdjevanja, podseća Rojters.

“Prema sadašnjim cenama, prihodi od nafte i gasa manji su od planiranih za gotovo 3.000 milijardi rubalja”, upozorio je Siluanov na sastanku u ministarstvu finansija, prema izjavama koje su prenijeli državni mediji.

Ruska valuta, čije je kretanje usko povezano s cenama nafte, od početka marta izgubila je više od desetine svoje vrednosti.

To je rusku centralnu banku primoralo na prodaju deviznih rezervi kako bi poduprla kurs, koji je juče nakratko skliznuo na 79 rubalja za američki dolar, najniži nivo u više od četiri godine.

Sličan oštar pad rublje povezan s cenama nafte Rusija je iskusila 2014. i 2015. pa je odlučila da diverzifikuje ekonomiju. Uprkos tome, još uvek je u velikoj meri zavisna od kretanja cena robe, napominje dpa.

Premijer Mihail Mišustin je ove nedelje najavio da će ruska vlada uspostaviti fond težak oko četiri milijarde dolara kako bi ekonomiji pomogla da lakše prebrodi najnovije teškoće, a domaćinstvima olakšala borbu s pandemijom korona virusa.

Izvor: Capital.ba

Tags
Back to top button