ECB ublažava propise za banke kako bi sačuvala protok kredita – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

ECB ublažava propise za banke kako bi sačuvala protok kredita

Europska centralna banka (ECB) ublažila je propise za banke kako bi sačuvala protok kredita prema građanima i ekonomiji u krizi prouzrokovanoj epidemijom korona virusa.

Aktivnosti su u pojedinim delovima ekonomije evrozone gotovo zamrle, a finansijska tržišta su uzdrmana pa je ECB znatno ublažila uslove finansiranja banaka i zahteve o njihovom kapitalu.

U petak su otišli i korak dalje, poručujući bankama da izbegavaju da stavljaju na stranu prevelike iznose za potencijalno nenaplative kredite jer će time još više smanjiti kreditiranje realne ekonomije.

“Unutar regulatornog okvira usmerenog na kontrolu rizika, ECB preporučuje da sve banke izbegavaju procikličke pretpostavke u modelima proračuna rezervacija”, stoji u saopštenju centralne monetarne institucije evrozone.

Banke bi umesto toga trebale birati takozvane prelazne propise IFRS 9, sugerišu u ECB-u.

To znači da su dobile više manevarskog prostora za odstupanje od važećih propisa prema kojima moraju unapred rezervirati određeni iznos ako očekuju gubitak po kreditu u prvoj godini otplate.

ECB je najavila i da će njeni supervizori biti “fleksibilni” kada su u pitanju nenaplaćeni krediti pokriveni državnim garancijama odnosno obuhvaćeni moratorijumom na otplatu zbog epidemije korona virusa.

ECB-ov sektor za superviziju banaka precizirao je i vrednost mera najavljenih na prošlonedeljnoj sednici, navodeći da je ublažavanjem propisa o kapitalu bankama ‘oslobođeno’ nekih 120 milijardi evra

Taj se novac može upotrebiti za pokrivanje gubitaka odnosno za finansiranje kredita u vrednosti 1.800 milijardi evra, navode u ECB-u.

Novac.hr

Tags
Back to top button