Fiskalni savet: Mere podrške opravdane, ali moraju biti privremene i dobro ciljane – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Fiskalni savet: Mere podrške opravdane, ali moraju biti privremene i dobro ciljane

Najvažniji zadatak budžeta tokom pandemije izazvane koronavirusom jeste da neposredno finansira sve troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije. Uz to, budžet bi morao da ima važnu ulogu u umanjenju ekonomske štete za ugrožene građane i delove privrede koji će ovom krizom biti najviše pogođeni, ističe se u saopštenju Fiskalnog saveta Srbije.

Zato Fiskalni savet podržava jednokratno, privremeno povećanje budžetskog deficita i javnog duga (dok traje kriza), čak i u slučaju da ono bude relativno veliko, pod uslovom da se ova sredstva usmere racionalno i odgovorno.

“Pandemija korona virusa imaće snažan negativan uticaj na svetsku ekonomiju i javne finansije većine zemalja uključujući i Srbiju. Oštar privredni pad koji se očekuje dovešće do automatskog smanjenja javnih prihoda, rasta budžetskog deficita i posledično do zaduživanja zemlje.

U takvim uslovima Vlada mora da izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za sprovođenje mera pojačane zdravstvene zaštite stanovništva, što će još više povećati deficit i javni dug”, navode iz Fiskalnog saveta.

Oni smatraju da bi trošak ublažavanja ekonomskih posledica ove krize za privredu i stanovništvo bio treći ozbiljan udar na budžet, koji će doći preko svega navedenog i jedino ga je moguće finansirati zaduživanjem države. Fiskalni savet, međutim, ocenjuje da jeste opravdano da država tokom trajanja ove krize deo sredstava opredeli za finansijsku podršku/poreske olakšice ekonomski ugroženim delovima stanovništva i privrede, prenosi Blic Biznis.

“Iako će taj trošak izvesno postati javni dug koji će kasnije otplaćivati svi građani, Srbija je zahvaljujući zdravim javnim finansijama trenutno u mogućnosti to da uradi”.

Fiskalni savet kaže da mere Vlade za umanjenje ekonomske štete ove krize moraju biti racionalno usmerene na najugroženije delove stanovništva i privrede. Najugroženiji su trenutno zaposleni u privatnom sektoru, koji bi mogli ostati bez posla i/ili primanja i mala i srednja preduzeća koja nemaju raspoložive resurse da se izbore s padom poslovne aktivnosti. Trenutno nisu ugroženi zaposleni u javnom sektoru i penzioneri jer oni imaju stabilne poslove i/ili stabilna primanja.

“Mere Vlade moraju biti privremene, dobro ciljane i ne smeju da dovedu do privilegovanog položaja pojedinih preduzeća. Fiskalni savet podržava i podstiče Vladu u nastojanjima da ublaži ekonomsku neizvesnost, čak i po cenu snažnijeg zaduživanja države”, ističu iz Saveta i zaključuju da će cena potrebnih mera biti gotovo izvesno visoka, ali ju je opravdano platiti kako bi privatni sektor prošao kroz ovu (privremenu) krizu sa što manje posledica, odnosno da bi sutra svojim poslovanjem i plaćanjem poreza omogućio vraćanje novonastalog javnog duga.

Tags
Back to top button