NBS: U 2019. godini zaključeno više od 44.000 ugovora o finansijskim uslugama na daljinu – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: U 2019. godini zaključeno više od 44.000 ugovora o finansijskim uslugama na daljinu

U toku 2019. godine, u Republici Srbiji su 44.294 ugovora o finansijskim uslugama između banaka i korisnika finansijskih usluga zaključena na daljinu.

Najveći broj ovih ugovora odnosi se na gotovinske kredite, uslugu dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu i štedne depozite.

To je omogućeno Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji je na predlog Narodne banke Srbije usvojen 2018. godine, i Odlukom o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, koju je Narodna banka Srbije donela 2019. godine.

Koliko je značajno postojanje mogućnosti zaključivanja ugovora na daljinu i korišćenja video-identifikacije, najbolje se vidi u vremenima krize, kada je klijentima važno da što više redovnih aktivnosti, pa tako i onih koje se odnose na finansijske usluge mogu da obave od kuće, korišćenjem elektronskih kanala komunikacije i savremenih tehnologija.

Ovim putem pozivamo građane da i tokom narednih dana, u interesu svog zdravlja, a po preporukama nadležnih institucija, u što većoj meri izbegavaju odlazak u prostorije finansijskih institucija, te da koriste dostupne elektronske kanale komunikacije, a kada je reč o plaćanjima – bezgotovinska plaćanja (instant plaćanja korišćenjem aplikacija za mobilno bankarstvo ili platne kartice).

Tags
Back to top button