Hrvatska usvojila paket pomoći ekonomiji vredan 3,9 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Hrvatska usvojila paket pomoći ekonomiji vredan 3,9 milijardi evra

Hrvatska vlada usvojila je finansijski paket u vrednosti od 30 milijardi kuna ( 3,9 milijardi evra) za podršku domaćoj ekonomiji koja pati od širenja bolesti korona virusa, rekao je premijer Andrej Plenković.

Mere, koje su sada pred parlamentom na odobrenje, uključuju odgađanje plaćanja poreza na dohodak i dobit, te socijalnih, zdravstvenih i penzionih doprinosa za tri meseca, s mogućnošću da se odgode za još tri meseca, rekao je Plenković u izavi u sredu.

“Glavna ideja je da se poreskim obveznicima odobri odgađanje isplate njihovih davanja zbog vanrednih okolnosti, a zatim da im se pruži mogućnost da beskamatno plaćaju u ratama”, rekao je Plenković.

Dodao je da će trošak novih mera države doseći 12 milijardi kuna za prvo tromesečno razdoblje.

Mere uključuju i beskamatne kredite općinama, gradovima i županijama, kao i zavodima za zdravstveno i penziono osiguranje zemlje do iznosa dospelih poreza i doprinosa čija je isplata odgođena, rekao je Plenković.

Dodao je da će ovaj likvidnosni jaz nadoknaditi državni budžet.

Nadalje, državna razvojna banka HBOR i komercijalne banke spremne su zamrznuti i odgoditi otplatu kredita, kao i osigurati finansiranje obrtnog kapitala i restrukturiranje postojećih kredita. To uključuje odobravanje zajmova za finansiranje isplate plaća, režijskih troškova i drugih osnovnih operativnih troškova, rekao je Plenković, dodavši da se troškovi odgode kredita HBOR-u i lokalnim bankama procenjuju na 17 milijardi kuna.

Pored toga, vlada će finansirati 100% troškova povezanih s isplatom minimalnih neto plata ukoliko kompanije ne otpuste radnike. To će državni budžet koštati nekih 5 milijardi kuna.

Paket uključuje i posebne mere podrške turističkom sektoru, poput odgađanja plaćanja poreza državi i opštinama, povećano finansiranje mikro i malih preduzetnika i obrtnog kapitala te brže plaćanje sredstava odobrenih u okviru EU projekata, između ostalog.

Plenković je rekao da Evropska komisija omogućuje korištenje 174 miliona evra likvidnih sredstava koje će Hrvatska upotrebiti za brže plaćanje projekata koji sufinansira EU.

Tags
Back to top button