Banka Amerike: Recesija već stigla – Poslovi će se izgubiti, bogatstvo će biti uništeno – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Banka Amerike: Recesija već stigla – Poslovi će se izgubiti, bogatstvo će biti uništeno

Banka Amerike je u četvrtak upozorila investitore da recesiju koja je izazvana korona virusom više nije moguće izbeći – recesija je već stigla.

“Zvanično izjavljujemo da je ekonomija pala u recesiju … pridruživši se ostatku sveta i to je dubok potop”, napisala je u napomeni Mišel Mejer američki ekonomista. „Posao će biti izgubljen, bogatstvo će biti uništeno i oslabljeno samopouzdanje.“

BoA očekuje da će ekonomija u drugom kvartalu “propasti”, smanjujući se za 12%. BDP će se tokom cele godine smanjiti za 0,8%, saopšteno je u izveštaju.

Banka Amerike je na tržište rada gledala kao na način da razume „veličinu ekonomskog šoka“. Očekuje se da će se stopa nezaposlenosti skoro udvostručiti, s otprilike milionom radnih mesta izgubljenih svakog meseca u drugom kvartalu, za ukupno 3,5 miliona.

Izbijanje korona virusa već je poslalo globalna tržišta u sunovrat dok se putovanja gotovo zaustavljaju i kompanije zatvaraju svoja vrata.

Mejer je rekala da će samo biti još gore. Od aprila sledi „vrlo spor povratak rasta nakon čega će se ekonomija do jula osećati nešto normalnije“.

„Iako je pad ozbiljan, verujemo da će biti prilično kratkotrajan“, dodala je Mejer.

Mejer je rekla da će „spas“ doći od agresivnih akcija. „Kada je reč o odgovoru politike, prema našem mišljenju ne bi trebalo da postoji gornja granica veličine stimulansa“, rekla je ona.

Izvor:CNBC

Tags
Back to top button