S&P predviđa globalnu recesiju u 2020. godini – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

S&P predviđa globalnu recesiju u 2020. godini

Nagli zastoj privredne aktivnosti, uzrokovan merama za suzbijanje pandemije koronavirusa, izazvaće globalnu recesiju ove godine, upozorava rejting agencija Standard&Purs Global, uz procenu da će rast svetskog bruto domaćeg proizvoda u 2020. usporiti na 1,0 do 1,5 odsto, ako ne i više.

Pad novčanog toka i mnogo teži uslovi finansiranja, uz istovremeni šok na tržištu nafte, podriće kreditnu sposobnost kompanija i izazvati rast broja bankrota u idućih godinu dana, navodi S&P, a prenosi Rojters.

Kombinacija pada cena nafte i ekstremna nestabilnost na tržištu kapitala, kako se dodaje, verovatno će dovesti do skoka neispunjavanja obaveza među korisnicima kredita.

U izveštaju se predviđa da bi u narednih 12 meseci stopa bankrota u SAD mogla da bude veća od 10 posto a da će u Evropi taj procenat biti “visok jednocifren broj”.

“Projektujemo da će kineska ekonomija zabeležiti rast između 2,7 i 3,2 posto, a da će privreda evrozone u 2020. godini pasti za 0,5 do 1,0 odsto”, piše u saopštenju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ove rejting agencije.

“U SAD-u, efekti društvene izolacije na potrošnju stanovništva i posledični nogdaun za poslovne investicije, zajedno sa udarom cena nafte na kapitalna ulaganja u energetsku infrastrukturu i proširena zabrana putovanja, verovatno će rezultirati padom privrednog rasta od 1,0 odsto u prvom kvartalu i ogromnim smanjenjem od 6,0 procenata u drugom. Drugim rečima, SAD je već u recesiji”, navodi S&P.

Analitička kuća Kepital Ekonomiks je takođe objavila svoje prognoze, u kojima, kako prenosi portal novac.hr, predviđa da će britanska privreda u iduća tri meseca pasti čak 15 posto. Zato se od vlade u Londonu očekuje da u ovoj situaciji bude zaštitna mreža bankama i drugim sektorima kako bi sprečila “dublju i dugotrajniju recesiju”.

S obzirom na otpuštanja radnika i zatvaranje kompanija koje je već u toku, niko ne očekuje brz oporavak, pa Kepital Ekonomiks procenjuje da će tek krajem 2021. ekonomija nadoknaditi izgubljeno.

“Malo ohrabruje stanje u Kini, koja se nakon perioda karantina vraća u život. U prva dva meseca industrijska proizvodnja u toj zemlji pala je 13,5 posto, dok je maloprodaja potonula 20,5 posto. Međutim, prošle nedelje kineske su vlasti poručile da je vrhunac širenja koronavirusa prošao i da se situacija poboljšava”, navodi se u iformaciji.

Tags
Back to top button