Pandemija prepolovila vrednost akcija avio-kompanija – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Pandemija prepolovila vrednost akcija avio-kompanija

Pandemija virusa covid-19 zbrisala je 41 odsto, odnosno 157 milijardi dolara, vrednosti akcija 116 svetskih avio-kompanija koje se kotiraju na globalnim berzama.

Mnoge od njih toliko brzo troše svoju gotovinu da sada mogu da pokriju troškove manje od dva meseca, prema analizi agencije Rojters.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) saopštila je da bi tom sektoru moglo da bude potrebno 200 milijardi dolara podrške od vlada širom sveta.

Avio-kompanije su prisiljene na preduzimanje drastičnih mera kako bi smanjile rashode.

Primera radi, “Emirejts” i “El Al Izrael erlajns” predložili su zaposlenima da uzmu neplaćeno odsustvo, a “Vijetnam erlajns” i Vijetdžet er su najavili da će obustaviti letove do glavnih odredišta u jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Američke vazduhoplovne kompanije će takođe ubrzano smanjivati radnu snagu putem neplaćenog odsustva do 12 meseci, uz zdravstveno osiguranje, ili putem programa prevremenog penzionisanja što je znak da avio-prevoznici ne očekuju brz oporavak.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio juče da se razmatra i ograničavanje putovanja unutar Sjedinjenih Država, što bi bio dodatni udarac za domaće prevoznike, izveštava Rojters.

Tags
Back to top button