Cene nafte u SAD pale na najniži nivo u poslednjih 18 godina – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Cene nafte u SAD pale na najniži nivo u poslednjih 18 godina

Cene nafte u padu su treći dan zaredom, a fjučersi na naftu u SAD spali su na najniži nivo u poslednjih 18 godina zbog pada tražnje izazvanog epidemijom.

Američka sirova nafta Clc1 pojeftinila je 2,51 dolar, ili devet procenata, na 24,44 dolara po barelu u 12:19 GMT, nakon što je prethodno vredela 24,42 dolara za barel, što je najniža vrednost od 2002. godine, piše Rojters, prenosi B92.

Poslednji put kada je nafta bila ovoliko jeftina, Kina je tek počela svoj uspon kao velika globalna ekonomska sila, koja je podstakla tražnju i potrošnju najvažnijeg energenta u svetu na rekordne visine u godinama koje su usledile.

Naftom tipa brent trgovano je po 1,39 dolara nižoj ceni, što je pad od skoro pet odsto, na 27,34 dolara za barel, pošto je prethodno dostigla 27,31 dolar, najnižu cenu od početka 2016. godine.

“Pad tražnje nafte zbog širenja virusa je veoma oštar”, naveo je Goldman Saks u svojoj prognozi koja kaže da će nafta tipa brent sići i do 20 dolara za barel u drugom kvartalu godine, što je nivo koji nije viđen od 2002.

Ta investiciona banka očekuje smanjenje potražnje za osam miliona barela dnevno do kraja marta i njen godišnji pad od 1,1 milion barela u 2020. godini.

Tags
Back to top button