Venecuela traži pet milijardi evra od MMF za borbu protiv virusa – Bankar.rs
SVE VESTI

Venecuela traži pet milijardi evra od MMF za borbu protiv virusa

Venecuela traži hitnu pomoć od pet milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda da bi se izborila sa posledicama epidemije novog koronavirusa u već ruiniranoj privredi.

Predsednik Nikolas Maduro u pismu upućenom generalnoj direktorki MMF Kristalini Georgijevoj naveo je da venecuelanska vlada preduzima razne preventivne mere posle strogih kontrola da zaštiti venecuelanski narod od virusa.

U pismu, datiranom 15. marta koje je objavio na tviter nalogu ministar spoljnih poslova Horhe Areaz, dodaje se da zbog preventivnih mera koje preduzima u borbi protiv koronavirusa Venecuela traži od MMF-a hitna sredstva iz Instrumenta za brzo finansiranje.

Taj zahtev je preokret za Madura, socijaliste koji je zvao MMF “ubicom” odgovornim za ubacivanje miliona ljudi u siromaštvo širom Latinske Amerike.

Iako je izloženost Venecuele koronavirusu do sada bila ograničena sa samo 33 potvrđena slučaja potencijalna ekonomska šteta od te bolesti može biti velika, i građani strahuju.

Čak i pre izbijanja virusa naftna industrija zemlje je bila na kolenima. Jake sankcije koje je predsednik SAD Donald Tramp uveo skoro su prepolovile proizvodnju državnog naftnog giganta PDVSA koji je izgubio pristup američkim rafinerijama, njegovom glavnom tržištu.

Tags
Back to top button